Foto: TT

”Snowden får aldrig komma tillbaka till USA”

Uppdaterad
Publicerad

Edward Snowden förtjänar Nobels fredspris. Det säger den legendariske visselblåsaren Daniel Ellsberg i en intervju i Agenda. 

Den i dag 83-årige Daniel Ellsberg är känd för att 1971 ha läckt de topphemliga så kallade Pentagon Papers, som handlade om den amerikanska högsta ledningens syn på Vietnamkriget sedan 1945.

Edward Snowden är en av årets mottagare av Right Livelihood-priset, ett pris som Daniel Ellsberg själv tilldelades år 2006.

Snowden portades från UD

Motsatsen till demokrati

Enligt Daniel Ellsberg är Edward Snowdens avslöjanden mycket mer betydelsefulla än Ellsbergs eget avslöjande 1971.

– Det är ett historiskt avslöjande. Det är det viktigaste avslöjandet av hur världen har förändrats och hur den fungerar i dag.

Enligt Ellsberg har medborgarnas liv nu nästan blivit helt ”genomskinligt” för myndigheterna medan underrättelsetjänsterna fortfarande kännetecknas av motsatsen. De är nästan osynliga för allmänheten.

– Det är motsatsen till vad demokrati borde vara. Det ska finnas ett skydd för privatlivet och för fria organisationer, säger Daniel Ellsberg i intervjun med Agenda.

Långt till förändringar

Snowdens avslöjanden har haft mycket stor betydelse för den offentliga debatten, menar Ellsberg.

– Det har inte förekommit något liknande som ändrat medvetandet och debatten så mycket om de här frågorna. I USA har det lett till många förslag om att förändra den nationella säkerhetstjänsten NSA,  säger han.

Ellsberg medger dock att det är långt kvar innan förslagen leder till några verkliga förändringar.

– Det blir ingen förändring om inte allmänheten kräver det.

Högt pris att betala

Det är ett högt pris som Edward Snowden fått betala för sina avslöjande – och enligt Daniel Ellsberg kommer han att tvingas betala ett högt pris resten av sitt liv.

På frågan om han tror att Snowden någonsin kan komma tillbaka till USA svarar Ellsberg ett kort och entydigt NO!

Snowden befinner sig i Ryssland, där han fått asyl, men enligt Ellsberg befinner han sig inte där frivilligt.  

– Han vill lämna Ryssland. Han har inte valt att vara där. Han fastnade i Ryssland när de amerikanska myndigheterna tog hans pass.

Vill komma till Sverige

Edward Snowden har sagt att han gärna vill komma till Sverige, något som Daniel Ellsberg inte skulle ha något emot.

– Jag hoppas det svenska folket skulle välkomna honom och tacka honom. Han förtjänar ett varmt välkomnande i alla demokratiska länder och i länder som vill bli demokratiska, säger Ellsberg.

– Men regeringarna är en annan sak. Inget land vill komma på kant med mitt land, USA, bara för en princip, bara för att sanningen ska få komma fram.

Inte reta USA

Om man inte tjänar på det finns det, enligt Daniel Ellsberg, ingen anledning för en regering att reta USA:s utrikesdepartement.

– För arga skulle de bli på det land som gav Snowden, säger han.  

Daniel Ellsberg deltar i prisceremonin på måndagen där Edward Snowden, en av årets Right Livelihood-pristagare, alltså är frånvarande.

Efter ceremonin åker Ellsberg till Ryssland för att träffa Snowden som han har regelbunden kontakt med och som han betraktar som en av sina vänner.

I intervjun med Agenda berättar Daniel Ellsberg om det pris man måste betala som avslöjare och ”visselblåsare”. Bland annat förlorar man vänner, blir kallad förrädare och stöts ut ur gemenskapen. Ellsberg förklarar också varför det som just nu är bra för Snowden inte är bra för världen.

Se hela intervjun här!

Ellsberg och Vietnamkriget

År 1971 läckte den dåvarande krigsanalytikern Daniel Ellsberg de topphemliga så kallade Pentagon Papers där den amerikanska ledningens tänkande sedan 1945 om Vietnamkriget avslöjades.

Bland annat framgick att man insåg att kriget inte kunde vinnas men att man av politiska ändå hävdade motsatsen. Ellsbergs avslöjande bedöms ha varit en starkt bidragande orsak till att den amerikanska opinionen vände och blev negativ till kriget.

Källa: Wikipedia och ne.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden portades från UD

Mer i ämnet