Foto: TT

Stadsmissionen förlorar miljoner på ny momsregel

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet är det nya momsregler som gäller för ideella second hand-butiker, och flera verksamheter riskerar nu att läggas ned. För Stockholms Stadsmission innebär det bland annat att planerade integrations- och arbetsmarknadsprojekt för ungdomar uteblir, när 13 miljoner försvinner ur kassan och istället går till momsinbetalningar.

Vi befinner oss på Stockholms Stadsmissions sociala verksamhet Remake i Stockholmsförorten Hökarängen. Här tillverkar man nya produkter av lokalt skänkta gåvor och här tar man emot 13-14 personer åt gången för arbetsträning. Maria Lagerman är verksamhetschef på Remake och hon visar oss runt bland gamla kakmått som blivit till flingsaltskålar, brickor dekorerade med serietidningsbilder, väskor och kuddar sydda av udda tyger, och sittpuffar gjorda av gamla lakan och gardintyger, som fylls av tygremsor.

– Här är vår ateljé, här klipps det spill och återanvänds material, 7-8 kilo per puff, som annars skulle slängas, säger Maria. Det finns inga gränser för fantasin, det finns alla möjligheter!

Lokal förankring

– Vi har en lokal förankring här och vi har skapat lokal samverkan med Arbetsförmedlingen i Farsta. Vi söker ju inte sömmerskor till den här verksamheten, utan människor som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid och som känner lust till och är intresserad av det vi jobbar med här. Sedan försöker vi inspirera personerna att gå vidare till andra jobb.

Just när vi är på besök är det fyra-fem personer som syr och fyller puffar och övar sig i att servera och ta betalt i det lilla fiket i butiken. En ung tjej hittar en silversnusdosa och en annan fyndar ett stormkök och färgband till en gammal skrivmaskin. Även fast det är mitt på dagen en vardag, så är det en regelbunden ström med kunder som kommer och fikar, köper något i second-handhyllan och pratar bort en stund.

– En del i vår verksamhet är just att skapa en mötesplats i området, berättar Maria, medan hon kilar iväg och fixar växel för att kunna ge tillbaka till en kund.

Verksamheter måste läggas ner

Tidigare har ideella second-handverksamheter varit momsbefriade, men sedan årsskiftet ska de betala lika mycket moms som vanliga affärer, det vill säga 25 procent. Nu har Stockholms Stadsmission, som totalt omsatte 84 miljoner förra året, räknat ut att det för deras del handlar om 13 miljoner kronor i moms i år, pengar som bland annat skulle gått till verksamheter som Remake.

– Där är vi ju väldigt oroliga för att det är ju 13 miljoner som vi skulle investera i nya verksamheter och befintliga verksamheter, och för Remakes del handlar det ju om att vi skulle starta två nya Remake-verksamheter på platser i förorter där det finns en hög arbetslöshet, där vi ser att det finns ett väldigt stort behov av oss som organisation och som verksamhet.

Det är Skatteverket som gjort en tolkning av bestämmelserna och kommit fram till att second hand-butiker konkurrerar och bör jämställas med andra, vanliga butiker. Men de varor som säljs second hand har redan betalats moms på, första gången de köptes, och dessutom när varorna skänks gratis till butiken, kan de inte heller dra av momsen i deklarationen. Second hand-butikerna har ju förstås inte några kostnader för att köpa in varor, som andra butiker har. Å andra sidan håller de låga priser och fyller andra funktioner i samhället:

Vill göra rätt för sig

– Det är inte så att vi inte vill göra rätt för oss, det är 200 miljoner från ideell second hand som går till verksamhet för människor som lever i utsatthet, det är 7.000 arbetsträningsplatser och det är 22.000 ton i återvunnet material, så vi gör ju en stor samhällsnytta, och där vill vi ju att man ser helheten av det. Kan vi inte göra det kommer det ju att få en stor effekt på samhället.

De ideella second hand-organisationerna säger, att om reglerna inte ändras kommer verksamheter att behöva läggas ned och priserna kommer att behöva höjas. Men det handlar också om viljan hos givarna, som väljer att skänka sina saker till välgörande ändamål istället för att slänga eller sälja på nätet:

– Man vill veta att när jag bidrar med mina gåvor så ska det gå till nytta och nu går det till moms istället. Det kommer människor tycka är konstigt, eller rättare sagt så vill man förstås att pengarna ska gå till rätt sak, det är väl det det handlar om, säger Maria Lagerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.