Hjälparbetare arbetar med att rena ambarnajafloden från oleutsläppet. Foto: Yuri Kadobnov/TT

Stor miljökatastrof i Ryssland – 20 000 ton dieselolja läckte ut i flod

Uppdaterad
Publicerad

En stor miljökatastrof har inträffat i Ryssland då 20 000 ton dieselolja läckt ut i en flod nära staden Norilsk, 300 mil nordost om Moskva, rapporterar BBC.

Oljan tillhör Norilsk Nickel, världens största producent av nickel och palladium. Utsläppet skedde efter att en jättelik cistern på ett kraftverk kollapsat och oljan sprutat ut på marken och ned i den närbelägna Ambarnayafloden.

Företaget höll tyst

Olyckan skedde den 29 maj, men det tog två hela dagar innan företaget rapporterade olyckan till de lokala myndigheterna, som först fick höra talas om det på sociala medier. En utredning om misstänkt förorening och försumlighet har inletts och kraftverkets chef har anhållits.

Uppgifterna om olyckan har också fått president Vladimir Putin att reagera skarpt. Under en videokonferens i den 10 maj frågade Putin ledningen för Norilsk Nickel varför det hade tagit två dagar innan myndigheterna informerats.

– Ska vi få uppmärksammas på nödsituationer via sociala medier? sade han.

Oljan har drivit 12,5 kilometer från olycksplatsen och färgat stora delar av floden röd. Ett område om hela 350 kvadratkilometer har förorenats. Enligt Världsnaturfonden (WWF) är det här den näst värsta naturkatastrofen i Rysslands historia och Greenpeace har jämfört den med oljeutsläppet från Exxon Valdez 1989.

Svårt och dyrt att städa upp

Flera miljöorganisationer har varnat för att omfattningen på olyckan gör att det kan bli väldigt svårt att städa upp. Oleg Mitvol, tidigare vicechef på den ryska miljöorganisationen Rosprirodnadzor, tror att det kan upp till 10 år att få floden ren igen. Billigt blir det inte. Notan väntas landa på 100 miljarder rubler, nästan 14 miljarder kronor.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.