I rapporten ”Ituc global rights index” listar Världsfacket totalt 26 företag som de menar att har begått de värsta kränkningarna mot sina anställdas rättigheter under det senaste året. Bland dem finns flera kända storföretag.
Blev uppsagda efter strejk
E-handelsföretaget Amazon har, enligt rapporten, oacceptabla arbetsförhållanden och både lågavlönade och osäkra jobb för anställda i företagets lager i Storbritannien och USA. Utöver det har flera strejker hållits i deras logistikcenter i Tyskland, Italien och Spanien under det senaste året. Efter strejken i Spanien ska 100 tillfälliga arbetstagare ha sagts upp, vilket fackförbundet CGT Spanien har fördömt och hävdat är en följd av att arbetarna hade ställt sig bakom strejken, enligt rapporten.
Mobiltillverkaren Samsung har samtidigt medvetet nekat arbetare möjligheten till att välja fackförbund och delta i kollektiva förhandlingar i fabrikerna i Korea, enligt rapporten. Åklagare har där påbörjat en utredning efter att dokument, som sägs bekräfta att Samsung medvetet motarbetar fackförbund, har beslagtagits på Samsungs kontor.
– Om du har pengar så kan du köpa lagstiftning, det gör Samsung, säger Herfin som deltar i rapporten som arbetare för Samsung i Indonesien.
Samsung: Vi samarbetar med myndigheterna
Biltillverkaren General Motors, som bland annat tillverkar Chevrolet, har enligt rapporten ett stort antal lågavlönade deltidsanställda i Korea. De deltidsanställda har under det senaste året fått 40-50 procent lägre lön än de fastanställda. Koreas president Moon Jae-in har försökt förmå företagen att omvandla deltidskontrakten till heltid. Men än så länge har biltillverkaren vägrat gå med på det, enligt rapporten.
SVT Nyheter har sökt representanter från de tre omnämnda företagen. Samsung har svarat med en mejlkommentar genom Anna Andersson, kommunikationschef för Samsung Electronics Nordic.
”Samsung samarbetar med de koreanska myndigheterna i ärendet som gäller utredningen runt fackföreningar, i övrigt kan vi inte uttala oss vidare”, skriver hon.
Amazon vill inte kännas vid kritiken i rapporten.
”Amazon har skapat över 130 000 arbeten under det senaste året och har nu över 560 000 anställda runt om i världen och har en säker och positiv arbetsplats med konkurrenskraftiga löner och förmåner från dag ett. Vi anser inte att dessa påståenden är en korrekt beskrivning av verksamheten i våra byggnader”, skriver Marzena Wieckowska, PR-ansvarig för Amazon Operations, i en mejlkommentar.
”Världens arbetstagare måste kämpa tillsammans”
Berit Müllerström, LO:s vice ordförande och ordförande för de svenska fackförbundens bistånds- och solidaritetsorganisation Union to Union, reagerar starkt på uppgifterna i rapporten.
– Att fackligt aktiva är så utsatta idag beror på den stora ojämlikheten i världen och bristen på maktbalans, inte minst på arbetsplatserna, säger hon
Hon fortsätter:
– Att organisera sig är en mänsklig rättighet och det är viktigt att svenska fack engagerar sig internationellt. Världens arbetstagare måste kämpa tillsammans för fackliga rättigheter. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter.
FÖRETAGEN SOM KRÄNKT ANSTÄLLDAS RÄTTIGHETER ENLIGT VÄRLDSFACKET:
Sonelgaz Group, Algeriet
Orchid Sweater Factory, Bangladesh
Haesong Corporation Ltd, Bangladesh
Deliveroo, Belgien
Cambrew, Kambodja
Southland Garment Factory, Kambodja
Gawon Apparel Factory, Kambodja
Capital Bus, Kambodja
Brodosplit Shipyard, Kroatien
Authority of Real Estate Taxes, Egypten
Tourah Cement Company, Egypten
Aswan Cement Factory, Egypten
Grasberg Mine, Indonesien
PT Freeport, Indonesien
Gawon Apparel Factory, Indonesien
Samsung, Sydkorea
New World First Bus Company, Hong Kong (Kina)
Vitasoy, Hong Kong (Kina)
General Motors, Sydkorea
Amertron Incorporated, Filippinerna
Shin Sun Tropical Fruit Corp, Filippinerna
Sumitomo Fruit Company, Filippinerna
Amazon, Spanien
BinLadin Group, Saudiarabien
Al-Hajry Overseas Company, Saudiarabien
Sibanye’s Cooke mine, Sydafrika
Källa: ”Ituc global rights index”