Enligt Jacob Adamowicz är bostadsbristen för studenter huvudförklaringen till den höga lönsamheten. I Stockholm är till exempel kötiden för ett studentrum närmare ett år, för studentlägenhet tre till fyra år. I Uppsala är kötiden i genomsnitt cirka två år, i Lund vanligtvis ett år och i Göteborg 18 månader.
Den stora bristen på studentlägenheter har gjort att det byggs mer än någonsin. Enligt Studentbostadsbolagens lägesrapport för 2017 kommer det byggas cirka 7 300 studentbostäder i år. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2016 då det byggdes drygt 2 500 studentbostäder.
”Studiemedlen räcker inte för 40 procent”
Men enligt Jacob Adamowicz är det allt fler som inte har råd med de nya studenthyrorna.
– Det är väldigt tråkigt att studentbostadsmarknaden har blivit så pass dålig att det går att tjäna pengar på en utsatt grupp, säger Jacob Adamowicz, vice ordförande i Sveriges förenade studentkårer.
– Ungefär 40 procent av studenterna har hyror som gör att studiemedlen inte räcker till. Det är jättedåligt. Studierna ska handla om att fokusera på studierna. Istället måste man fokusera på att hitta bostad och att sova på soffan, säger han.