Studenten närmar sig och för många gymnasieelever är framtiden oviss på grund av coronakrisen.
– Det har varit väldigt påfrestande psykiskt, att man inte vet vad som händer, både med studenten och i höst. Det har gått mycket fram och tillbaka och man har inte kunnat planera någonting, säger den blivande studenten Hanna till SVT:s Agenda.
Ungdomsarbetslösheten har ökat från 9 till 11 procent under coronakrisen.
– De ska precis börja ta sina första trevande steg ut i vuxenlivet, framför allt de som tar studenten nu till våren, och de gör det samtidigt som man känner att hela arbetsmarknaden kapitulerar framför fötterna på en, säger Ebba Kock, ordförande vid Sveriges Elevkårer.
”Väldigt orättvisa chanser”
Saco studentråd och Sveriges elevkårer kräver åtgärder för studenter som påverkas av coronakrisen. Bland annat att arbetsförmedlingen ska få i uppdrag att förmedla yrkespraktik till nyexaminerade gymnasieungdomar och att staten ska täcka upp kostnaden.
– Så att det finns möjlighet för företag att plocka in unga, utan att de känner att det blir en stor förlust för dem, säger Ebba Kock och fortsätter:
– Vi måste också täcka upp för dem som nu har väldigt orättvisa chanser att söka in till högskolan, så att vi inte får en hel coronageneration nu som slås ut av den här pandemin.
Särskild urvalsgrupp
Mimmi Rönnqvist och Ebba Kock vill också se en särskild urvalsgrupp för studenter som drabbats av coronakrisen, när de söker till universitet och högskolor, eftersom de på grund av distansundervisningen har haft andra förutsättningar jämfört med tidigare årskullar.
– Jag tycker att politiker i dag har ett lite för kortsiktigt perspektiv när det handlar om unga, framför allt unga i den här krisen. De pratar om sommarlovsskola och sommarjobb. Det är bra saker, men det är viktigt för politiker att förstå att det inte handlar om ett sommarlov, det handlar om resten av deras liv, säger Ebba Kock.
Se mer i Agenda. Programmet sänds klockan 21.15 i SVT1 och på SVT Play.
Saco studentråds och Sveriges elevkårers förslag för att stötta de unga:
• Låt alla gymnasieelever läsa om sina kurser som examinerats under våren 2020 på komvux.
• Slopa avgiften för att pröva betyg på komvux för de som examinerats under våren 2020.
• Skapa en särskild urvalsgrupp för de drabbade gymnasieeleverna till högre studier.
• Underlätta för de som läst yrkesprogram att läsa upp högskolebehörighet
• Ge arbetsförmedlingen i uppdrag att förmedla yrkespraktik till nyexaminerade gymnasielever för snabbare etablering på arbetsmarknaden.