Traditionellt sett har fisket mellan Sverige och Norge inte haft några skarpa gränser.
– Vi har fiskat i varandras vatten och byggt ett system där vi fiskar enligt ett visst mönster och det har alltid fungerat, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation (SFPO).
Halverade volymer
Men efter brexit har nya förhandlingar om europeiska fiskevatten tvingats ta form och nygamla konflikter flutit upp till ytan. Norge vill bland annat minska EU:s kvoter på torskfisket utanför Svalbard, vilket EU-länderna motsätter sig.
Nu har förhandlingarna mellan de tre parterna brutit samman. Och utan ett giltigt avtal på plats får EU-länderna inte fiska i norska vatten och vice versa. Det får konsekvenser för svenska räkfiskare som under den här tiden på året brukar fiska i delar av Nordsjön som hör till Norge.
– De stora volymerna kommer därifrån, säger Peter Ronelöv Olsson.
Konflikten kan komma att bli påtaglig för svenska konsumenter. Sveriges fiskares producentorganisation räknar med att tillgången på färska räkor kan halveras fram till dess att ett avtal är på plats vilket också kan leda till högre priser.
– Blir det ingen lösning så kommer det märkas i diskarna, säger Peter Ronelöv Olsson.
Påverkar framtida bestånd
Situationen riskerar också att få en negativ påverkan på framtida räkbestånd.
När svenska och danska fiskare stängs ute från Nordsjön blir trycket högre i Skagerak, där räkorna just nu är rombärande. Att fiska för hårt där kan påverka kommande populationer.
– Det är inte bra för beståndet. Man måste försöka balansera fisketrycket, säger Peter Ronelöv Olsson.