Foto: Skärmdump från Sverigedemokraternas hemsida.

Kallar ensamkommande för ”skäggbarn”

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden och gruppledaren för Sverigedemokraterna i Tomelilla, Håkan Malmgren, kallar ensamkommande flyktingbarn för ”skäggbarn” på partiets hemsida.

I inlägget stod det också att ensamkommande flyktingbarn ”inte är annat än ungdomar som någon flyktingsmugglare tagit hit för att ordna plats för resten av tjocka släkten”

Håkan Malmgren vill inte intervjuas av Sveriges Radios P3 Nyheter men säger i ett sms att många av barnen kan vara över 18 år gamla och att de då inte är barn, utan vuxna som det inte ska daltas med.

På en teckning som publicerades tillsammans med Malmgrens text ses hur en hårig, mörk, flintskallig, vuxen man med täcke och napp i munnen som ligger utanför ett rött hus.

SD:s pressansvarige Martin Kinnunen säger att inlägget strider mot partiets riktlinjer.

-Det är en kränkande ton att benämna ungdomarna som skäggbarn, säger han.

När SVT Nyheter på tisdagseftermiddagen besökte hemsidan på tisdagseftermiddagen låg den nere och inlägget var inte tillgängligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.