Sverige brukar framhållas internationellt när det gäller jämställdhet. Men när det gäller rekryteringen av kvinnor som officerare till Försvarsmakten går det trögt. Knappt 7 procent av yrkesofficerarna i Sverige är kvinnor. Resten, 93 procent, är män.
– Det är en bild av Försvarsmakten där framför allt män arbetar, vilken har sin förklaring att värnplikten tidigare var riktad mot unga män och de var rekryteringsbasen till officersyrket, säger Patrick Wallberg, stabschef i personalavdelningen vid Försvarsmakten.
15 år kvar till var tionde
För drygt tio år sedan (2006) utgjorde kvinnorna 4,5 procent av det totala antalet yrkesofficerare i Sverige. I november 2017 är andelen 6,9 procent.
SVT Nyheters beräkning visar att det kommer att dröja ända till 2032 innan 10 procent av alla yrkesofficerare är kvinnor om den här utvecklingen fortsätter i samma takt.
– Vi måste nog tyvärr konstatera att Försvarsmakten inte fullt ut, lyckats nå ut till våra målgrupper om vad det innebär att vara soldat och officer. Vi hoppas att könsneutral värnplikt och fortsatt fokus på frivillighet i den militära grundutbildningen, långsiktigt vänder trenden, säger Patrick Wallberg.
Ju högre upp – desto färre kvinnor
SVT Nyheters undersökning visar att det är glest med kvinnliga militärer i toppen av Försvarsmakten. Det blir dessutom glesare ju högre man kommer. De kvinnliga militärerna finns främst i de lägre officersgraderna som kapten, löjtnant och sergeant.
Av de 981 absolut högsta officerarna, från flottilj- och regementsförvaltare och upp till amiral och general är bara 32 kvinnor.
Däremot är det nästan jämställt bland de som arbetar civilt i Försvarsmakten. 40 procent av de civila – de utan militär grad – är kvinnor. De arbetar bland annat med ekonomi, juridik, personalfrågor och kommunikation.
Ingen kvinnlig officer i ÖB:s ledningsgrupp
I överbefälhavarens ledningsgrupp finns överhuvudtaget ingen kvinnlig officer. De tre kvinnorna i ledningsgruppen är Försvarsmaktens chefsjurist, ekonomi- och kommunikationsdirektören. De är civilanställda, utan militär grad.
– Med en låg andel kvinnor som officerare, så följer ett begränsat urval av chefskandidater mot högre nivåer. Det i kombination med att det tar lång tid att utbilda och utveckla kandidater mot högre nivåer, ger tyvärr detta resultat, säger Patrick Wallberg.
Andel kvinnliga yrkesofficerare i länder som Sverige samarbetar med
USA: 17,6 procent (augusti 2017)
Frankrike: 15,6 procent (december 2015)
Kanada: 14,9 procent (oktober 2017)
Storbritannien: 13 procent (april 2017 endast officer, ej specialistofficer,)
Norge 11 procent (december 2016)
Sverige: 6,9 procent (november 2017)
Danmark: 5,7 procent (december 2016)
Finland: 3 procent (2016)
Källa: Försvarsmakterna i USA, Frankrike, Kanada, Storbritannien, Norge, Sverige, Danmark och Finland
Urval: Natos sex största medlemsländer i förhållande till militärutgifter och Skandinavien. Tyskland ingår ej redovisningen eftersom uppgiften (11 procent) inte är jämförbar med övriga länder i undersökningen. SVT har inte fått uppgifter från Italien.