SVT:s Aktuellt granskar Junilistan i EU

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett halvår sen Junilistans tre representanter tog plats i Europaparlamentet. Med sensationella 14,5 procent av rösterna for de till Bryssel för att som vallöftet löd vara aktiva EU-kritiker. Sedan dess har det varit ganska tyst om dem, men en granskning som SVT:s Aktuellt har gjort visar att ledamöterna uppseendeväckande ofta lägger ner sina röster.

Sedan det nyvalda parlamentet öppnade i somras har det funnits 208 politiska beslut att rösta om. Men den genomgång SVT har gjort visar att Junilistans tre ledamöter inte har utnyttjat den politiska makt man fått sig tilldelad.

Nils Lundgren har avstått från att rösta, eller lagt ner sin röst, i 35 procent av fallen. Motsvarande siffra för Lars Wohlin är 32 procent och för Helen Goudin 55 procent.

Skyller på resorna

Att Helen Goudin har avstått från att rösta i över hälften av alla politiska frågor säger hon beror på sina långa resor till Norrbotten.

-Jag måste åka mycket tidigare än de andra, så de sista timmarna på omröstningsdagen finns jag inte på plats överhuvudtaget, säger Goudin till SVT.

Junilistan har sin egen strategi. I de politiska frågor där Junilistan inte anser att EU ska ha någon åsikt, lägger man ner sina röster. Istället lämnar de en skriftlig röstförklaring där det ska framgå varför de inte har röstat.

Ett exempel är när EU-parlamentet skulle rösta om ett asylläger i Nordafrika. Där valde två av junilistans tre ledamöter att lägga ner sina röster, när alla andra svenska parlamentariker valde att rösta nej.

Höstens viktigaste frågor i EU-parlamentet

Barroso-kommissionen först utfrågad sen godkänd

Förpackningar och förpackningsvafall

EU:s vapenexport

Ekonomiskt stöd norra Cypern

Valen i Ukraina

Budgetplanen 2007-2013

Säkrare användning av Internet

EU-medborgares pass

EU-asylläger i nordafrika

Förhandlingar med Turkiet

EU:s allmänna budget för 2005

Rester från bekämpningsmedel

Europass

Plågsamma djurtransporter

Narkotikapolitik

Sammanställning gjord av EU-parlamentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.