Anpassning av värderingar till det nya hemlandet

Uppdaterad
Publicerad

I vilken utsträckning anpassar invandrare sina värderingar till det nya hemlandet och hur lång tid tar det?

Nationalekonomen Olle Hammar presenterar sin SNS-rapport ”Migranters attityder och värderingar”. Där studerar han i vilken utsträckning migranter anpassar sin syn på till exempel familj, fritid, politik, religion och självbestämmande, till det nya land de bosätter sig i. 

Rapporten kommenteras av Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han tror att det relativt stora intresset för seminariet beror på att många är ”lätt oroliga” för att de stora demografiska förändringarna som varit de senaste decennierna i Sverige, ”historiskt stora”, ska göra det svårare att styra Sverige.

– Då är budskapet från den här rapporten: det löser sig. Det är grundbudskapet, säger Peter Esaiasson och tillägger att det vet man från många tidigare studier, att migranter anpassar sig.  

– Men den stora frågan som jag tycker att Olle passar lite på möjligen, om man ska vara kritisk, är hur snabbt det går. Går det tillräckligt snabbt?

Hör hela samtalet i klippet ovan.

Övriga medverkande:

Anna Johansson (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Nyamko Sabuni (L), partiledare

Moderator: Emelie Lekebjer

Arrangör: SNS 

Från 25/11

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.