Tage Erlander var Sveriges statsminister i 23 år, 1946–1969. 1966 gjorde Socialdemokraterna ett katastrofval och krav ställdes på Erlanders avgång, men 1968 ledde han partiet till en överväldigande seger.
Arbetsdagen
Olle Svenning berättar att en normal arbetsdag samlades man vid niotiden i Tage Erlanders vackra arbetsrum.
– Då var han oerhört väl förberedd. Han hade läst alla tidningar, de var många på den tiden, hört alla nyhetssändningar, han kopplade in BBC så gott han kunde, möjligen hade han läst lite utdrag ur en roman också, så där på morgonen. Han hade varit i gång i fyra timmar.
Tage Erlander berättade sedan för ”sina pojkar” vad som var viktigt den dagen och vad han ville ha med i de tal han skulle hålla. Han höll många tal, men var sällan nöjd med dem ”hans pojkar” skrev, enligt Svenning.
Hylands hörna
Och efter sin omtalade medverkan i Hylands hörna 1962 var Erlander missnöjd. Där hade statsminstern berättat en rolig Värmlandshistoria om en pistolskytteintresserad prost, till publikens jubel.
– Han sade: aldrig mer något sånt här! Han tyckte att han satte hela statsministerämbetet på spel – att erövra makten med hjälp av några dåliga skämt. Han tyckte det var genant för den position han hade. Han ville bli känd för annat än den här historien, säger Olle Svenning.
Mer ...
Hör hela intervjun i klippet ovan, bland annat om varför Tage Erlander inte var så förtjust i sin företrädare, Per Albin Hansson, hur han lyckades föra fram Olof Palme som sin efterträdare och varför Lill-Babs fick göra en intervju med honom för Husmoderns räkning 1968.