• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Det kostar mer än vad det smakar”

Uppdaterad
Publicerad

ESO-rapport om ett återinförande av arvsskatten

Arvsskatten togs bort i Sverige 2004, men i många andra länder finns den fortfarande kvar och ger varierande stora skatteintäkter.

– Arvsskatten var väldigt illa omtyckt i Sverige och inte bara i Sverige, utan även i andra länder. Arvsskatten tillhör de mest impopulära skatterna, berättar rapportförfattare Mikael Elinder.

Arvsskatten är fortfarande uppe på den politiska agendan i Sverige och i ESO-rapporten En beklaglig förlust? summeras erfarenheter och lärdomar av arvsskatt nationellt och internationellt. I rapporten ger forskarna Mikael Elinder och Oscar Erixson en beskrivning av svensk och internationell forskning om arvsskatt. De beskriver vad den betyder för statens intäkter bl.a:

– Slutsatsen är att en arvsskatt skulle ge väldigt små skatteintäkter.

Rapporten presenteras och diskuteras i ett webbinarium arrangerat av Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO).

Medverkar gör:

- Mikael Elinder, rapportförfattare, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet samt verksam vid Institutet för näringslivsforskning

Oscar Erixson, rapportförfattare, fil. dr i nationalekonomi vid Uppsala universitet

Lena Hiort af Ornäs Leijon, skattejurist och sektionschef på Skatteverkets rättsavdelning

Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, Institutet för näringslivsforskning

Karolina Ekholm, ordförande i ESO:s styrelse

Moderator är Anna Seim, ledamot i ESO:s styrelse, modererar webbinariet.

Inspelat: 12/5.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.