Behövs det en ny folkräkning?

Uppdaterad
Publicerad

Felaktig folkbokföring har legat till grund för många välfärdsbrott. Skatteverket ska nu ta fram ett förslag på hur en ny nationell folkräkning kan genomföras. Men går det verkligen att ta reda på hur många som bor i Sverige?

Eftersom många myndighetsbeslut bygger på data från folkbokföringen är det viktigt att uppgifterna är korrekta för att undvika samhällsproblem. För att få bättre kontroll över vilka som bor sig i Sverige ska nu Skatteverket ta fram ett förslag på hur en ny nationell folkräkning kan gå till.

Ny rapport: Vem bor här?

Men går det verkligen att ta reda på hur många som bor i Sverige och hur kan den personliga integriteten skyddas vid en ny folkräkning? Presentation och samtal om rapporten ”Vem bor här?”, som handlar om hur folkräkningar hittills genomförts i Sverige och vilka brister och möjligheter som finns med dagens folkbokföring.

Vid seminariet medverkar bland andra rapportförfattaren Gunnar Andersson, demografen Lena Lundkvist, Peter Sävje, chef för folk- och fastighetsavdelningen på Skatteverket och Richard Öhrvall, forskare i statsvetenskap vid Linköpings universitet.

Arrangör: Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO). Från 8/3

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.