”Det finns en poäng i att den brottsdrabbade också lyfts fram”

Uppdaterad
Publicerad

Om hur synen på brottsoffer förändrats genom åren och brister i lagstiftningen.

Brottsdrabbade har beskrivits som den bortglömda gruppen inom rättsväsendet, och som grindvakter vars enda uppgift är att rapportera brott till polisen och uppträda som vittnen vid en eventuell rättegång.

Åklagaren objektiv

Kammaråklagare Paulina Brandberg förklarar att hon i sitt arbete måste förhålla sig helt objektiv till parterna i en rättegång och företräder alltså inte målsäganden. Därför tycker hon att det är viktigt med målsägandebiträden, en jurist som tillvaratar brottsoffrens intressen, och hon oroas av att det efter en lagändring är svårare att få tillgång till målsägandebiträden även i hovrätten.

Intresskonflikt

Paulina Brandberg berättar om ett mål där en 16-årig kille hade begått oerhört grova brott mot sin flickvän som ville göra slut. Han begärdes häktad men rätten tyckte att han var för ung och sade nej, trots att risken var stor att han skulle begå nya brott och påverka utredningen. Konsekvensen blev att flickvännen inte vågade gå ut för att hon var så otroligt rädd för den misstänkte och att han lyckades begå ett nytt allvarligt brott mot henne.

– Det där sätter fingret ganska tydligt på att man kan hamna i situationer där det verkligen är de här två intressen som ställs mot varandra och där tycker jag att det är viktigt att vi inte automatiskt hamnar i att det är den misstänktes intressen som alltid ska ha företräde, säger Paulina Brandberg.

Mediernas fokus

– Fokus i media är ofta gärningspersonen. Det finns en slags fascination kring den som begår brott och en vilja att förstå gärningspersonen, säger Susanna Silfverskiöld, journalist på Svenska Dagbladet.

– Jag tror att det finns en poäng i att den brottsdrabbade också lyfts fram och att beslutsfattare, men också allmänheten, får ta del av hur verkligheten kan se ut för den som far illa. Hur man kanske inte får tillräckligt mycket skydd, stöd och hjälp.

Medverkande:

– Paulina Brandberg, senior kammaråklagare Åklagarmyndigheten

Susanna Silfverskiöld, journalist Svenska Dagbladet

Magnus Lindgren, brottsofferforskare Stiftelsen Tryggare Sverige

– Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande justitieutskottet

– Andreas Carlson (KD), vice ordförande justitieutskottet

– Jacob Ämtvall, moderator

Ur Nationella Brottsofferveckan. Arrangör: Tryggare Sverige. Från 19/2.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.