Brottsutdrag vid all barnverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsledare och andra som arbetar med barn på fritiden ska kunna avkrävas utdrag ur belastningsregistret.

Förslaget från Beatrice Asks utredare går på tvärs mot justitieministerns tidigare åsikt i frågan.

-Man ska inte inbilla sig att fler utdrag från belastningsregistret är en lösning.

Det har justitieminister Beatrice Ask (M) tidigare svarat på frågan om hur man ska få stopp på övergrepp mot idrottande barn. Uttalandet kom i samband med att höjdhopparen Patrik Sjöberg släppte den självbiografi som gjorde att frågan aktualiserades.

Men nu hävdar utredaren Charlotta Riberdahl – utsedd av Asks eget departement – att även frivilligorganisationer måste ha laglig möjlighet att begära registerutdrag. Annars lever Sverige inte upp till EU-direktivet om bekämpande av sexuella övergrepp mot barn, sexuell exploatering av barn och barnpornografi, ett direktiv som Sverige antagit.

Rätten att begära registerutdrag av den som vill ha anställning finns i dag inom förskola, skola och inom viss vård- och omsorgsverksamhet. Riberdahl anser att exempelvis idrottsföreningar och scoutrörelsen måste få samma rätt.

Förslaget välkomnades snabbt av bland andra Scouterna, Riksidrottsförbundet och Svenska ridsportförbundet. Det ska nu ut på remiss.

(TT)

Fakta: Förslagen på lagändring

För att leva upp till EU-direktivet måste Sverige göra en lagändring som ger även frivilligorganisationer rätt att begära ut ett så kallat begränsat brottsregisterutdrag där bara vissa brott redovisas.

Förutom sexualbrott måste utdraget även innehålla grova våldsbrott som mord, dråp, grovt rån och grov misshandel.

Utredaren Charlotta Riberdahl föreslår också i departementspromemorian till justitiedepartementet att preskriptionstiden för sexualbrott mot barn inte ska börja löpa förrän barnet fyllt 18 år.

De nya reglerna föreslås börja gälla den 1 december 2013. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.