Trots högkonjunktur har vissa grupper i Sverige haft svårt att få jobb och nu bromsar den globala ekonomin in. Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister, och Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson, debatterade jobbpolitik på SVT:s scen i Almedalen, särskilt hur man hjälper utrikes födda kvinnor.
– Det är några särskilda saker jag vill lyfta fram. Vad man behöver göra, vad vi har gjort för lite i Sverige – språket, språkkrav, utbildning, yrkesutbildningar, men också värderingar, det vill säga vad är det som gäller här i Sverige. I Sverige får man anpassa sig till svensk arbetsmarknad, det som gäller här. Här har vi varit för flata, säger Elisabeth Svantesson.
Hon lyfter också fram det Moderata kravet på bidragstak och säger att ESO-undersökningar visat att det för många familjer inte lönar sig att gå från bidrag till arbete.
– Mycket av det här håller på att genomföras, svarar Ylva Johansson.
– Vi håller på att förändra samhällsorienteringen. Jag har infört det vi kallar utbildningsplikt, det vill säga att folk som står långt ifrån arbetsmarknaden på grund av låg utbildning måste delta i utbildning. Och det är självklart så att det alltid ska löna sig att gå till arbete och då behöver man se över hur olika transfereringar är utformade.
Hör hela debatten i klippet. Programledare: Lotta Bouvin-Sundberg.