Demokratin i Sverige och Europa

Uppdaterad
Publicerad

Seminarium om demokratisk utveckling på svensk och europeisk nivå.

Inspelat 11/5. Arrangör: Demokratiskolan, Europaparlamentet och EU-kommissionen.

Del 1:

Öppning

Markus Bonekamp, Chef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige och Thomas Larsson, Initiativtagare från Demokratiskolan, hälsar välkomna och ger en kort introduktion till det nya demokratiska landskapet samt syftet med seminariet.

Katarina Areskoug Mascarenhas, Chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Demokratiska verktyg i EU

Det aktiva medborgarskapet och den deltagande demokratin

Bruno Kaufmann, statsvetare, journalist och lokalpolitiker ger en introduktion till den moderna representativa demokratin. Vad innebär det aktiva medborgarskapet och deltagandet på lokal, regional, nationell och europeisk nivå?

Europeiskt medborgarinitiativ – Du kan bestämma dagordningen!

Johan Wullt, Media och Kommunikationschef på EU-kommissionen i Sverige, presenterar det europeiska medborgarinitiativet och hur det gått hittills.

Det europeiska medborgarinitiativet infördes i EUs fördrag 2009 och sedan 2012 kan en miljon EU-medborgare uppmana  EU-kommissionen att ta fram ett lagförslag. Medborgarinitiativet kompletterar medborgarnas rättigheter att göra en framställning till Europaparlamentet och klaga hos Europeiska ombudsmannen.

Presentation av ECI initiativet Right2Water

Anders Jonsson jobbar som Internationell sekreterare på Kommunal – berättar om Sveriges deltagandet i det uppmärksammade medborgarinitiativet.

Del 2:

Framställning till Europaparlamentet: så fungerar det!

Framställningsutskottet ska fungera som länk mellan unionsmedborgarna och EU:s institutioner.

Cecilia Wikström, ordförande i Europaparlamentets utskott för framställningar, berättar om sitt arbete.

Demokratiska verktyg i EU – paneldiskussion

Paneldiskussionen inleds med att Per Markus Risman,  berättar om Sveriges ungdomars åsikter rörande EU:s ungdomspolitik.

Per Markus är en av Sveriges två Ungdomsrepresentanter i EU, via LSU –  Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer.

Per Markus sitter också i Sveriges ungdomsråds styrelse

Deltagare:

Cecilia Wikström – Ordförande i Europaparlamentets utskott för framställningar.

Johan Wullt, medie- och Kommunikationschef på EU-kommissionen i Sverige

Bruno Kaufmann – statsvetare och journalist

Anders Jonsson – Internationell sekreterare på Kommunal

Frågor från publiken

Del 3:

Demokratiska verktyg i Sverige

Den svenska demokratipolitiken

Helena Josefson, chef för enheten för demokrati och det civila samhället på Kulturdepartementet ger en översikt av demokratipolitiken.

Presentation av Demokratiutredningen

I juli 2014 tillsattes en utredning för att utvärdera och stärka individens möjligheter till delaktighet i och inflytande över det politiska beslutsfattandet mellan de allmänna valen. Daniel Lindvall, huvudsekreterare på Demokratiutredningen presenterar en översikt av Demokratiutredningen 2015

Medborgardialog i Sveriges kommuner

Adiam Tedros, sekreterare på Demokratiutredningen presenterar utredningens översyn av medborgardialogen i Sverige – omfattning, uttryck och utmaningar vi har sett, ur ett medborgarperspektiv, men också de många möjligheter som dialogen ger.

Det förstärkta folkinitiativet – Folkomröstningar i kommunerna

2011 infördes ”Lagen om det förstärkta folkinitiativet” i Sverige. Sedan dess har det startats ett femtiotal initiativ för kommunala folkomröstningar. Hur har det gått med dessa? och hur ser framtiden ut för lokal deltagardemokrati? Daniel Lindvall, huvudsekreterare på Demokratiutredningen att ger en översyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.