Hillevi Engström ny samordnare mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Hillevi Engström tar över efter Mona Sahlin som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism.

Engström, som presenterades på en presskonferens av regeringen, har tidigare bland annat varit riksdagsledamot för Moderaterna och arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Hon är sedan en tid verksam i Upplands Väsby kommun. Hon har en bakgrund som polis.

Tillsättandet av Hillevi Engström tillkännagavs av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

– Vi jobbar med de främsta experterna som finns, och jag kommer inte vara den främsta experten. Men jag har jobbat med frågorna tidigare, sade Engström.

M-profilen har tidigare varit kommundirektör, och hoppas kunna bidra med att utveckla kommunernas arbete mot extremism lokalt.

Förebyggande arbete

– Vi måste jobba med våra ungdomar så de inte dras in i den här typen av strömningar. Mitt fokus kommer att vara det förebyggande arbetet.

– Jag har sett hur det här arbetet har utvecklats, sade Hillevi Engström om vad hon sett av arbetet mot våldsbejakande extremism i sitt nuvarande arbete som kommundirektör i Upplands Väsby norr om Stockholm.

Hon sade att arbetet är för viktigt att tacka nej till och tillade att hon är mycket glad över posten.

Två uppdrag

– Hillevi Engström har den breda erfarenhet som krävs för att ta över efter Sahlin, sade demokratiminister Alice Bah Kuhnke på en presskonferens. Hon sade att Engström tillträder i november, under tiden leder den tillförordnade samordnaren arbetet.

Demokratiministern sade också att regeringen ger samordnaren två utredningsuppdrag, dels hur kommunernas ansvar för att arbeta mot extremism ska se ut på längre sikt, dels hur det nationella arbetet mot extremism ska organiseras från 2018.

– Vi vill ha förslag om hur arbetet ska se ut efter det, sade Alice Bah Kuhnke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.