EU-magasinet – långtidsbudget, brexit och Polen

Uppdaterad
Publicerad

Med en dryg månad kvar till årsskiftet närmar vi oss deadlines för två avgörande frågor – budgetförhandlingar och brexit.

Efter polskt och ungerskt budgetveto kommer man att nå fram till en uppgörelse som omfattar totalt 1800 miljarder euro?

Och i brexitfrågan är de röda linjerna fortfarande olösta – kommer det att bli något avtal?

Rådet och EU-parlamentet var överens om långtidsbudgeten och återhämtningspaketet, men i protest mot den nya överenskomna mekanismen som kan göra att pengar hålls tillbaka om länder bryter mot rättstatens principer – så valde Polen och Ungern att lägga in sitt veto i budgetfrågan. Det har resulterat i något av ett krisläge i förhandlingarna inför toppmötet i mitten av december.

Tyskland som har ordförandeskapet det här halvåret försöker få de båda länderna att ta tillbaka sitt veto, för åtskilliga länder är i desperat behov av coronastöd.

EU-magasinet 2020

BREXIT

Med drygt fem veckor kvar till årsskiftet och ett stort antal deadlines redan passerade så går brexitförhandlingarna verkligen in på upploppet, men det återstår fortfarande tre knäckfrågor att lösa. Det är fisket, rättvis konkurrens och tvistelösningar.

POLEN

I slutet av oktober slog Polens konstitutionsdomstol fast att den redan väldigt begränsade rätten till abort i landet skulle begränsas ytterligare. I praktiken menar vissa – ett totalförbud av aborter i landet. Sedan dess har det pågått omfattande demonstrationer i landet och som också verkar fortsätta. Hur splittrat är Polen och hur ser konflikten egentligen ut?

Medverkande:

 Göran von Sydow, direktör SIEPS

Anna-Maja Persson, utrikesreporter SVT med fokus på brexit

Elin Jönsson, utrikesreporter SVT som bevakar Österuropa

Programledare: Niklas Svensson

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-magasinet 2020

Mer i ämnet