Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson, med ansvar för inrikesfrågor och inre säkerhet, ger en lägesbild.
-Utvecklingen har blivit värre. Den organiserade brottsligheten blir mer och mer professionell, mer och mer internationell. De arbetar i dag väldigt mycket som multinationella företag, kan man säga. Det är enormt stora pengar inblandade och man använder en lång rad av underleverantörer.
Att underleverantörer används gör det svårt för polisen att lyckas gripa topparna, säger Ylva Johansson.
Rikspolischef Anders Thornberg ger en svensk lägesbild:
– Vi har sedan flera år tillbaka en problematisk situation kring den grova, organiserade brottsligheten i Sverige. Dödligt våld och användning av skjutvapen och sprängmedel ligger på en mycket högre nivå. Det här skapar en otrygghet i samhället, framför allt i våra mest brottsutsatta områden. Och efterfrågan på narkotika är ett mycket stort problem.
– Vi ser att den organiserade brottsligheten har en negativ inverkan på samhällets formella strukturer och institutioner. Man försöker påverka rättsprocesser, förvaltningsbeslut och den fria konkurrensen i vårt samhälle.
Även Anders Thornberg poängterar att brottsligheten blivit internationell och att gränsöverskridande polissamarbete är en nödvändighet.
Enligt en analys från Europol är den organiserade brottsligheten i dag den viktigaste inre säkerhetsutmaningen för EU och i sin SOCTA-rapport i april skriver Europol att utmaningarna är gemensamma för många länder. Narkotika, organiserad stöldbrottslighet, bedrägerier och människohandel är vanliga brottstyper.
Hör hela samtalet i klippet ovan.
Moderator: Cecilia Garme
Arrangör: EU-kommissionen i Sverige.