EU som utrikespolitisk aktör

Uppdaterad
Publicerad

Bör EU sträva efter en tydligare, mer enad röst i utrikesfrågor?

Hur ska EU agera när det gäller situationen i Belarus, konflikten mellan Grekland och Turkiet och förgiftningen av den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj?

Niklas Svensson samtalar med EU-parlamentarikerna Karin Karlsbro (L) och Charlie Weimers (SD).

När det gäller Belarus tycker inte Karin Karlsbro att EU gör tillräckligt.

– Nej, verkligen inte. Vi behöver sanktioner på plats nu, omedelbart. Här prövas verkligen EU:s utrikespolitiska förmåga.

Filttofflor

– Jag tycker att det är märkligt att Sverigedemokraterna tassar omkring i någon slags filttofflor i frågan om Belarus. Det är ett land som har styrts av en diktator i 26 år. Nu är det dags att Belarus befolkning själva ska få avgöra sin framtid och EU kan inte längre prata utan vi behöver sanktioner. I dag, konstaterar Karin Karlsbro.

Främja frihet och demokrati

– Är Liberalerna beredda att ställa svenska kängor på marken i Vitryssland? Ryssland är nämligen beredda att göra det och det är tyvärr ett faktum som det vitryska folket måste leva med, att landet ligger bredvid Ryssland. Ett geopolitiskt faktum. Och vi måste väga in det och använda oss utav en diplomati som faktiskt på allvar främjar frihet och demokrati i Vitryssland, säger Charlie Weimers.

Från 15/9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.