Euron – bu eller bä?

Uppdaterad
Publicerad

Ett seminarium där politiker och ledande experter diskuterar om ett svenskt euromedlemskap. Vilka politiska och ekonomiska för- och nackdelar skulle ett valutabyte innebära i dagens läge?

I september 2003 hölls folkomröstningen om ett svenskt EMU-medlemskap, där en majoritet röstade nej. Sedan dess har eurofrågan varit död, men har aktualiserats av den svaga kronan samt lyfts av både näringslivet och Liberalerna den senaste tiden. Med en svensk krona som nu har närmat sig historiskt låga nivåer mot euron och dollarn är det fler som är beredda överge den svenska valutan och ta steget in i eurosamarbetet.

Men alla är inte helt övertygade, framför allt bland ungdomar finns ett stort motstånd, enligt en undersökning från opinionsbolaget Demoskop.

Mot den bakgrunden har Fores bjudit in politiker och ledande experter till en diskussion om ett svenskt euromedlemskap. Behöver Sverige ompröva sin relation till euron? Vilka politiska och ekonomiska för- och nackdelar skulle ett valutabyte innebära i dagens läge?

I panelen deltar: Mikael Damberg (S), finanspolitisk talesperson, Martin Ådahl (C), ekonomisk-politisk talesperson, Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, forskare vid IFN, ordförande i EMU-utredningen 1995-96, ordförande för Fores vetenskapliga råd, Kristin Magnusson Bernard, vd Första AP-Fonden, Carl Hammer, chefsstrateg SEB, Johan Grip, chefsekonom Företagarna, Erik Berg (L), Luf-ordförande,  och Douglas Thor (M), Muf-ordförande.

Moderator: Anna Willman, klimatpolitisk expert på Fores

Arrangör: Fores. Från 10/5

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.