Förutsättningar för framtida vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraften behöver byggas ut som en del i klimat- och energiomställningen, anser flera bedömare. Samtidigt avslås en stor andel av tillståndsansökningarna till följd av att berörda kommuner använt sitt veto.

Som en del i klimat- och energiomställningen behöver vindkraften behöver byggas ut, det anser flera bedömare. Samtidigt avslås en stor andel av tillståndsansökningarna till följd av att berörda kommuner använt sitt veto och lokalbefolkningen säger nej till byggandet.

Den så kallade incitamentsutredningen tillsattes i april 2022 och har i huvudsak två uppdrag. Det ena uppdraget är att föreslå ett system för kompensation till lokalsamhällen och dem vars omgivning påtagligt påverkas av vindkraftsutbyggnad. Det andra uppdraget är att lämna förslag för att stärka kommunernas incitament att medverka till utbyggd vindkraft.

Klimatkrisen

Förslagen till ökade incitament ska finansieras av vindkraftsaktörerna.

Till det här seminariet har SNS bjudit in den särskilda utredaren för en diskussion om utredningens förslag.

Medverkande: Ulrika Liljeberg (C), särskild utredare och riksdagsledamot, Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och seniorforskare vid CeCAR, Jytte Guteland (S), riksdagsledamot miljö- och jordbruksutskottet, Tomas Hallberg, ansvarig tillståndsfrågor Svensk Vindenergi, och Johanna Hornberger (M), riksdagsledamot och suppleant i miljö- och jordbruksutskottet

Moderator: Daniel Strandberg

Arrangör: SNS. Från 29/5

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet