Hur ska EU hantera flyktingströmmar

Uppdaterad
Publicerad

Anna Maria Corazza Bildt (M) och Anna Hedh (S) om flyktingfrågor och EU:s roll när människor flyr från Syrien.

Både Anna Maria Corazza Bildt (M) och Anna Hedh (S) sitter i EU-parlamentets människorättsutskott och katastrofen utanför Lampedusa och kriget i Syrien är självklart aktuella frågor för dem.

Anna Hedh tycker att en humanitär konferens, som föreslagits, är bra men att det viktiga är att fler medlemsländer öppnar upp sina gränser och hjälper till med flyktingmottagandet och inte bara ett fåtal som det är nu.

EU-samtal 2013

Får skämmas

-Det här är ett stort bekymmer där jag tycker att många medlemsländer får skämmas och jag hoppas att Billström kunnat ta en och annan i örat i Luxemburg i går, säger Anna Hedh och anspelar på det inrikesministermöte som hölls 8 oktober.

Anna Maria Corazza Bildt anser att flyktingtragedin utanför Lampedusa berör alla EU-länder och att alla behöver agera.

-Jag är stolt över att Sverige är det land som just nu tar emot flest flyktingar från Syrien tillsammans med Tyskland. Under 2013 har vi tagit emot nästan 10.000 och av dem många barn.

-Sverige är också det land som tar emot flest ensammkommande flyktingbarn, säger Corazza Bildt.

Stöd i regionen

Båda tycker att hjälp och stöd till flyktingar inne i Syrien och i närområdet kan bli bättre så att de flyktingar som vill kan stanna kvar.

-Men det är många som vill komma till Sverige och jag tycker att det är viktigt att de som kommer kan integreras snabbt med arbete, skola och så vidare. Och jag är stolt över att alla flyktingar som kommer från krigets Syrien får permanent uppehållstillstånd, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal 2013

Mer i ämnet