Hur ska politikers och forskares visioner om cirkulär ekonomi och framtidsmat omsättas i praktiken? Kommer vi att odla vårt protein hemma i köket eller lära oss älska picklad tång och grillade insekter?
Finlandsinstitutet och Global Utmaning samlade den 8 april representanter från Finland och Sverige till ett samtal om matsvinn och mattänk.
Moderator: Tove Ahlström, vd Global Utmaning
Del 1:
Inledning
Johanna Mäkelä, professor i matkultur Helsingfors universitet
Hur ser framtidens ”vardagsmat” ut?
Är det nya produkter eller nya vanor som gäller?
Johanna Mäkelä, professor i matkultur, Helsingfors universitet
Nils Österström, grundare av insektsart-företaget Tebrito
Ossi Paloneva, pionjär inom ekologisk matlagning i Finland
Del 2:
Hur kan vi minska matsvinnet och stimulera en hållbar matproduktion?
Etablerade aktörer och innovativa entreprenörer i diskussion.
Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef COOP Sverige
Mariana Edge, hållbarhetsansvarig, Fazer Sverige
Laura Jansson, Happy Food Store – den finska ekogologiska butikskedjan Ruohonjuuris första filial i Svergie
Sofia Rindmar, Finlands första matsvinnsaffär WeFood
Törs politiken peta i vår mat?
Vilken politik behövs för att vi ska odla, producera och äta hållbart?
Aino-Maija Luukkonen, stadsdirektör Björneborg
Christian Ottosson, ordförande, klimat- och stadsmiljönämnden Huddinge kommun (c)
Sara Jervfors, projektchef MatLust och kostchef, Södertälje kommun
Mårten Thorslund, grundare Matsvinnet
Monica Sihlén, segmentsansvarig för livsmedelsfrågor Upphandlingsmyndigheten