Kampen om väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Professor Henrik Ekengren Oscarsson avslutar årets SOM-seminarium med en presentation av ”Spelplanen inför riksdagsvalet 2022”. Det handlar om önskeregeringar, önskestatsminister, partiernas sympatikapital och det ideologiska landskapet.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i stasvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att han gör sig skyldig till något han egentligen är motståndare till – en ”gameifiering” av politiken.

– Det är ju inte Fia med knuff vi pratar om här, utan det är ju den ideologiska och strategiska spelplanen som vi tänker på. Stora värden står på spel. De tycker olika om det mesta. Ingen kommer att få precis som de vill. Det är ju det politik handlar om, säger han i sin inledning.

De första resultaten och analyserna från den nationella SOM-undersökningen 2021 presenterades den 30 mars. SOM är en förkortning för samhälle, opinion och medier.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Den nationella SOM-undersökningen 2021

  • Datainsamlingsperiod: 13 september – 30 december
  • Urval: 24 500 personer fördelat på sju editioner
  • Ålder: 16 – 85 år
  • Nettosvarsfrekvens: 48 procent

Källa: SOM-institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.