ICC utfärdade tidigare i år en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin för krigsbrott i Ukraina. Ordern innebär att alla 123 länder som undertecknat den så kallade Romstadgan är skyldiga att gripa Putin, liksom den ryska barnrättskommissionären Maria Lvova-Belova, om de sätter sin fot i något av länderna ifråga. Chanserna för att så sker bedöms dock som mycket små.
ICC utreder redan möjliga krigsbrott i Ukraina, men har inte mandat att utreda det bredare brottet ”aggression”.
Vad har Sverige för roll och ansvar och skulle någon kunna dömas för aggressionsbrott i Sverige? Vilka andra internationella domstolar skulle kunna bli aktuella eller inrättas särskilt för aggressionen mot Ukraina och hur går detta praktiskt till? Vad finns det för utmaningar på vägen och varför går det så långsamt? Har folkrätten spelat ut sin roll?
Dessa och många flera frågor diskuteras i det här seminariet.
Medverkande: Anna Andersson, forskare FOI, Måns Molander, Nordenchef Human Rights Watch, Niklas Kebbon, enhetschef folkrätt mänskliga rättigheter och traktaträtt Utrikesdepartementet, Mark Klamberg, professor i folkrätt Stockholms universitet, och Hans Corell, f.d. rättschef, Förenta Nationerna
Moderator: Karin Abbor-Svensson
Arrangör: Folk och Försvar. Från 11/5
Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå