Löfven: Läget i försvaret oroande

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren Stefan Löfven går till hårt angrepp mot regeringens försvars- och säkerhetspolitik. (Se hela talet samt reaktioner från andra partier och övriga tal och intervjuer från dag 2)

Stefan Löfven höll sitt tyngsta tal hittills om säkerhets- och försvarspolitik på Folk och försvars konferens i Sälen. Han beskrev läget i försvaret som oroande, anklagade regeringen för att vara oförsiktig med försvarspolitiken och för att alltför mycket ha anpassat försvaret till internationella insatser.

-Svenskt försvar ska byggas inifrån och ut, sade Löfven.

Små förändringar

Samtidigt försäkrade han att ett regeringsskifte inte innebär att ”vi vänder 180 grader”. Enligt Löfven är det inte säkert att svenska utlandsinsatser minskar om S får bestämma. Han vill dock att det nästa gång ska handla om en FN-ledd insats, till skillnad från Afghanistan- och Libyeninsatserna.

S-ledaren kan inte heller lova höjda försvarsanslag, utan hänvisade till att det är något försvarsberedningen nu funderar på.

Även Folkpartiledaren Jan Björklund anser att ”vi måste erkänna” att det svenska försvaret är alltför anpassat till att kunna delta i internationella insatser. För att bättre kunna skydda Sverige föreslår han värnplikt under en viss tid för dem som lämnar en anställning i försvaret. Tanken med en sådan värnplikt är att kunna sätta upp reservförband vid sidan av yrkesförbanden vid höjd beredskap. S har föreslagit att återinföra mönstringsplikt.

Säger nej till Nato

Till skillnad från FP och M säger S nej till svenskt Natomedlemskap. FP-ledaren vill att Sverige går med redan 2020. Annars ligger S närmare de borgerliga i synen på försvaret än de sannolika samarbetspartnerna V och MP. Löfven uppger att han som eventuell statsminister kommer att hålla fast vid den breda uppgörelse om försvarspolitiken som försvarsberedningen siktar på i vår, även om MP eller V inte skulle stå bakom den. I försvarsberedningen ingår alla riksdagspartier.

Även i synen på försvarsindustri och vapenexport skiljer de rödgröna sig åt. Löfven glädjer sig åt att stridsflygplanet Gripen nu ska säljas till Brasilien, medan MP:s språkrör Åsa Romson beklagar det.

-Vi tycker annorlunda. Affären ska fullföljas, säger Löfven.

Han lovar att, om det blir en S-ledd regering, genomföra de förslag om nya vapenexportregler en utredning ska lägga fram efter valet, om det finns brett stöd för dem.

TT

Citat ur Löfvens tal

”Ryssland utgör inte ett direkt militärt hot”.

 ”Tilltron till vår (försvars)förmåga är vikande”.

 ”Det är inte enbart höjda anslag som rättar till problemen”.

 ”Ökat nordiskt samarbete är ett viktigt steg för att utveckla den nationella försvarsförmågan”.

 ”Jag är positiv till en gemensam nordisk incidentberedskap”.

 ”Det är viktigt att utveckla ett nära samarbete med Nato”.

 ”(Regeringen) har undergrävt Sveriges anseende i FN”.

 ”Regeringen pratar mycket om mänskliga rättigheter, men misslyckas med att agera”. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.