– Ett modernt totalförsvar måste kunna freda sig mot yttre påverkan mot det demokratiska samhället, säger Löfven, enligt det skrivna talet.
Han uppger att ett psykologiskt försvar handlar om att säkerställa befolkningens försvarsvilja i fred och motståndsvilja i krig. Saklig information ska snabbt kunna förmedlas, även under störda förhållandet, står det i talet.
Försvarsberedningen, där alla partier ingår, har föreslagit att man bör utreda att inrätta en myndighet med ansvar för att utveckla och koordinera det psykologiska försvaret.
– Regeringens besked är att en sådan myndighet ska inrättas och vi går omedelbart vidare med det arbetet, säger Löfven, enligt det skrivna talet.
Löfven återkommer flera gånger till att regeringens anser att den militära alliansfriheten är bäst för Sverige och ”tjänar oss väl”.
– Vi har den militära alliansfriheten som grund, vi förstärker vår egen försvarsförmåga och vi fördjupar våra samarbeten, säger statsministern.
Han noterar att försvarsberedningen i sin senaste rapport varnar för att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Löfven formulerar sig litet annorlunda.
– Regeringens bedömning är fortsatt följande: Ett enskilt militärt angrepp direkt mot Sverige är osannolikt, säger Löfven.
Lars Larsson/TT
Peter Wallberg/TT