Löfven: Sverige ska hålla ihop

Uppdaterad
Publicerad

Jobb, skola och klimat prioriteras i regeringens politik, sade statsminister Stefan Löfven när han läste upp regeringsförklaringen i riksdagen. -Politiken ska genomsyras av att Sverige ska hålla ihop, sade han.

I samband med riksmötets öppnande och efter att ha läst upp regeringsförklaringen passade statsministern på att meddela att det blir Anna Ekström som tar över som gymnasie- och kunskapslyftsminister efter Aida Hadzialic. Strax efteråt höll Stefan Löfven en presskonferens tillsammans med den nya ministern.

-Anna har en stor erfarenhet att samarbeta med olika aktörer. Hon har en betydande kännedom om dagens skolsystem och gedigen kompetens, sade Löfven, vid presskonferensen.

”Roligt och modigt”

Anna Ekström själv säger att hon är ödmjuk inför uppgiften.

-Jag tar emot det här uppdraget med en stor portion ödmjukhet. Det är fantastiskt roligt och modigt att utse en minister som tidigare tagit tuffa ståndpunkter. Jag hoppas att jag nu ska ha mycket att bidra med när jag återkommer till partipolitiken, sade hon.

-Att lösa situationen med de nyanlända ser jag som en väldigt stor uppgift. Det är en väldigt stor utmaning. De kommer bland annat från länder med svaga skolsystem, sade hon och fortsatte:

-Jag vill stärka läraryrkets attraktivitet. Jag ser också att det är väldigt viktigt att stärka yrkesprogrammen inom gymnasieskolan.

”Ska hålla ihop”

Regeringen ska ta krafttag mot skattefusk och aggressiv skatteplanering, sade statsminister Stefan Löfven när han läste upp regeringsförklaringen i riksdagen.

Han talade om växande klyftor och slog fast att jobb, skola och klimat prioriteras i regeringens politik.

-Politiken ska genomsyras av att Sverige ska hålla ihop, sade han.

Ett ”mångårigt arbete påbörjas för att bryta segregationen”, och ett nytt brottsförebyggande program ska skrivas. Satsningarna på polisen ska ökas, straffen för attacker mot blåljuspersonal ska skärpas liksom straffen för skadegörelse.

Konkurrera med kunskap

-Långtidsarbetslösheten ska knäckas och bostadssegregationen minska. Stödet till skolor och förskolor med tuffa förutsättningar ökar, sade Löfven.

Sverige ska konkurrera med kunskap – inte låga löner.

En infrastrukturproposition för åren 2018-2029 läggs fram i höst.

-Betydande investeringar görs i drift och underhåll av väg och järnväg. Järnvägen byggs ut. Långväga godstransporter ska flyttas från lastbil till tåg och sjöfart. Tåget ska vara billigare än bilen och flyget, sade Löfven.

Historisk investering

Ett nationellt skogsprogram ska presenteras under 2017 och en livsmedelsstrategi ska tas fram.

Löfven uppger att Sverige tillsammans med en rad länder, företag, fackförbund och internationella organisationer om en vecka lanserar ett globalt initiativ: ”Global Deal”. Syftet är att stärka löntagare, företag och samhällen.

-Globaliseringens fördelar måste komma alla till del, sade Löfven.

Löfven pekar på att regeringen genomför en historisk investering i fler bostäder. Prognosen är 61 500 nya påbörjade bostäder under nästa år.

-Det är en ökning med över 50 procent på tre år, sade Löfven.

Fossilfritt mål

Sveriges export ska växa för fler jobb och ökat välstånd. Löfven lyfte också fram att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder.

-Principen är enkel: det ska vara billigare att vara miljövän och dyrare att släppa ut, säger Löfven om de olika miljöförslagen.

-Vår säkerhetspolitiska linje ligger fast. Den militära alliansfriheten tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. I Sverige stärks försvarsförmågan, säger Löfven och meddelar även att regeringen under året kommer att söka brett stöd för en nationell säkerhetsstrategi.

Plan mot hatbrott

Statsministern säger att regeringens budget ska genomsyras av jämställdhet men konstaterar att kvinnor ännu, under ett yrkesliv, tjänar flera miljoner mindre än män.

-Jag säger: det är lite eget.

En ny strategi mot mäns våld mot kvinnor ska presenteras, och det ska inte ”vara upp till män att bestämma var kvinnor får vara, eller hur de ska klä sig.”

-Det ska vara tryggt i Sverige, sade han.

Fakta: Punkter i regeringsförklaringen

Mottagandet av nyanlända ska vara störst där jobbmöjligheterna är flest.

Moderna beredskapsjobb införs i staten.

Extratjänsterna utvecklas så att fler kan arbeta i välfärden.

Anställningsstöden ska ändras för att bli mer träffsäkra.

Regeringen ska söka brett stöd för en nationell säkerhetsstrategi.

Ett nytt brottsförebyggande program ska skrivas.

Straffen för attacker mot blåljuspersonal ska skärpas.

Krafttag ska tas mot skattefusk och aggressiv skatteplanering

En plan mot hatbrott och rasism ska presenteras

Lagen vad gäller näthat ska skärpas.

En ny strategi mot mäns våld mot kvinnor ska presenteras

En infrastrukturproposition för åren 2018–2029 läggs fram i höst.

Ett nationellt skogsprogram presenteras under 2017

En livsmedelsstrategi ska tas fram.

Sverige ska med en rad länder lansera en ”Global Deal”

Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast.

Nya ambassader öppnas i Filippinerna, Peru och Tunisien.

Källa: Regeringsförklaringen

FAKTA: ANNA EKSTRÖM

Anna Ekström har tidigare varit statssekreterare i näringsdepartementet (1998–2001) och invaldes 2009 som ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademin.

2013 utsågs hon av regeringen till ordförande för Linköpings universitets styrelse.

Förra året utsågs Anna Ekström till ordförande för skolkommissionen med uppdrag att föreslå hur skolan ska bli bättre. I början av 2017 är det tänkt att uppdraget ska slutrapporteras till regeringen.

För många utanför skolvärlden är Anna Ekström känd från tv-programmet På spåret, där hon under två säsonger tävlade tillsammans med Kristdemokraternas förre partiledare Göran Hägglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.