Foto: Scanpix

Reinfeldt lovar följa grundlagen

Uppdaterad
Publicerad

Trots tung kritik från JO och KU om brist på medborgerlig insyn i regeringskansliet hävdar statsminister Fredrik Reinfeldt att det mesta fungerar bra.

När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott, KU, handlade den första delen om offentlighetsprincipen, bland annat efter det att en journalist begärt att få ta del av allmänna handlingar kring departementens interna representation.

-Ibland blir det fel och det beklagar vi, sade Reinfeldt.

Han har förvissat sig om att regeringskansliet tar till sig och analyserar den breda kritik som justitieombudsmannen (JO) riktat mot hur regeringskansliet hanterar allmänna handlingar och rätten till insyn. JO slog nyligen fast att det finns brister av grundläggande slag. Det brister i ansvar, organisation och rutiner i regeringskansliet när det gäller grundlagens krav på att lämna ut begärda handlingar skyndsamt.

Och KU påpekade i vintras att UD sedan 2008 har saknat ett diarium över allmänna handlingar, vilket inte är acceptabelt.

Fel attityd?

På en fråga från KU:s ordförande Peter Eriksson (M) svarade statsministern att det inte är något fel på attityden till öppenhet i regeringskansliet. Tjänstemännen utbildas i att, som grundlagen tryckfrihetsförordningen säger, att skyndsamt lämna ut handlingar och att prioritera det.

-Annat arbete ska läggas åt sidan, sade Reinfeldt och tillade att det pågår ett omfattande förändringsarbete i frågan och förvaltningsavdelningen ser över rutinerna.

-Och frågan om UD:s diarium ska snart vara löst, lovade Reinfeldt.

Kunde inte svara

Han kunde inte, och ansåg inte att det var hans sak, att svara på varför det tog tre dagar för regeringskansliet att lämna ut en sammanställning över kostnader för näringsdepartementets och övriga departements representation till en journalist på Aftonbladet, något som JO starkt kritiserat i ett beslut.

När näringsminister Annie Lööf (C) frågades ut hänvisade hon till förvaltningsavdelningen, som statsministern är chef över. Statsministern skjuter tillbaka ansvaret till Lööf.

TT

Två anmälningar

Bakgrunden till KU:s utfrågning av Fredrik Reinfeldt och näringsminister Annie Lööf (C) i april är två anmälningar, en från Kent Persson (V) och en från Leif Pagrotsky (S) i augusti förra året.

De ville att KU skulle granska hur Lööf och regeringskansliet hanterar den grundlagsfästa offentlighetsprincipen och allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar.

JO har i två ovanligt skarpt formulerade beslut kritiserat regeringskansliet för att, bland annat, ha brister i organisation, ansvarsfördelning och rutiner som ”inkräktar på enskildas och massmediers grundlagsstadgade insynsrätt”.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.