Nu finns 5G-nätet även i Sverige och vad innebär det för samhället?
Samtal mellan:
– Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
– Haval van Drumpt, vd på Tre
– Mats Roesgaard Sjödin, chefredaktör Telekomnyheterna
Seminarium arrangerat av Framtidsarenan från 16/6
------------------------------------------------------------
Fler kör med Huaweiteknik i 5G-näten
Telekom (TT)
Det handlar bara om fusk-5G än så länge. Men tävlan mellan operatörerna är stenhård — alla vill säga att de är störst och vackrast.
Tre lanserar nu det de kallar det bredaste nätet med den nya teknologin — även den med Huaweiteknik.
Strax före jul lanserade teleoperatören Tre ett väldigt lokalt 5G-nät i södra Stockholm. De var då först med att kunna erbjuda allmänheten det allra senaste. För några veckor sedan slog de andra telejättarna Tele2 och Telia på stora trumman.
Om skönhetstävlingen, säger Tre:s Sverigechef Haval van Drumpt:
– Det är alltid kul att kunna erbjuda konsumenterna något så tidigt det bara går, säger han.
Nu, om några dagar, ska det gå att 5G-surfa med Tre i såväl delar av Stockholm, som vissa områden i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås och Uppsala.
Tio procent snabbare
Men det är långt ifrån ett riktigt 5G-nät, än så länge bara ny teknik på gamla vägar. I väntan på att myndigheten PTS i höst auktionerar ut nya frekvenser går det inte ens på halvfart. Enligt Haval van Drumpt är hastigheten i nuläget bara tio procent snabbare än 4G. Dessutom finns ont om prylar som stöds av 5G än så länge.
– Leverantörerna av 5G-prylar har inte varit så sugna på att satsa på Sverige, säger van Drumpt och skyller på Sveriges senfärdighet med den nya tekniken.
Men sedan, på sikt, när de nya frekvenserna är i bruk ska maxhastigheten teoretiskt bli 100 gånger snabbare än dagens 4G.
En het fråga är den om säkerheten när länder världen över nu satsar på den femte generationens telenät. Kinesiska Huawei, bland annat leverantör av telekomnät, har bannlysts i flera länder, framför allt i USA, eftersom bolaget misstänks kunna utöva spionage för den kinesiska staten.
Säkerheten viktigast
Precis som Tele2 kommer även Tre att använda sig av Huawei som en av leverantörerna, enligt Haval van Drumpt, som tycker frågan om Huawei blivit något onyanserad.
– Självklart ska säkerhetsfrågan vara högst på agendan, säger han.
Bland annat Säpo och FRA ska enligt den nya lagen granska att leverantörerna sköter säkerhetsfrågorna. Samtalet med myndigheterna har blivit bättre, tycker Tre-chefen.
– Vi börjar förstå varandra, jag känner mig trygg med hur vi gör, säger Haval van Drumpt utan att gå in på hur säkerheten ska kunna garanteras.
Halvstatliga Telia har däremot sagt att de gör sin 5G-satsning ihop med enbart Ericsson.
Olle Lindström/TT
Från 1G till 5G
1G lanserades i Sverige 1981 och innebar ett nät där personer kunde ringa till varandra med trådlösa telefoner. 2G som kom elva år senare möjliggjorde sms, och vid 3G:s intåg 2004 blev det fart på internetsurfandet i mobiltelefonen.
2009 kom 4G-näten till Sverige, vilket gjorde mobilsurfandet betydligt snabbare. Det fick till följd att många sms och telefonsamtal flyttade över till meddelandetjänster som Messenger eller Whatsapp.
Och nu är det alltså dags för nästa steg: generation fem, eller 5G. På flera håll i världen har tekniken redan börjat ta över, och i Sverige ska Post- och telestyrelsens (PTS) auktion för vårt 5G-nät ske med start 10 november.
Auktionen ska ge upp till fyra tillståndshavare möjlighet att förvärva 5G-frekvenser i de så kallade 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.
5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring, med en maxhastighet på 10 gigabit per sekund. Det motsvarar det allra snabbaste fasta bredbandet som privatpersoner i Sverige kan beställa i dag. Den maximala hastigheten på ett 4G-nätverk är 100 megabit per sekund — 5G har alltså en maxhastighet som är 100 gånger högre.
TT