EU-parlamentarikerna Johan Nissinen (SD), Emma Wiesner (C) och Jakop Dalunde (MP) debatterar klimatet och bondeprotesterna  I EU-parlamentet i Bryssel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Leif Östman, SVT

Sätter EU:s klimatlagar krokben på bönderna?

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukare runt om i Europa protesterar mot EU:s politik. Röster höjs för att skrota de ambitiösa klimatmålen. Borde målen anpassas mer till böndernas verklighet?

– Jag tycker att de ska anpassas mer efter verkligheten generellt, för de sätter krokben både för företag, ekonomin, privatpersoner och bönderna. Framför allt bönderna för det är väldigt mycket regleringar och krav. Vi måste titta på, ska bönderna producera mat eller ska de göra pappersarbete, säger EU-parlamentariker Johan Nissinen (SD).

– Det är klimatförändringarna som är ett existentiellt hot, inte bara mot liv på den här planeten utan även mot jordbruket: torka, översvämningar, erosion. Om vi inte ställer om och minskar klimatförändringarna kommer det att bli svårt att bedriva jordbruk över huvud taget, kontrar Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för MP.

EU-samtal 2024

– Även jordbruket måste ställa om.

Emma Wiesner, EU-parlamentariker för C, tror att det främst är tre saker som behövs:

– Att harmonisera regler på EU-nivå, att rensa i regelfloran, där håller jag med Johan Nissinen till viss del, men dessutom behöver man också öka lönsamheten och intäkterna för jordbruket. För det som är absolut värst för miljön det är lantbrukare som lägger ner, när vi tvingas importera livsmedel i stället för att producera dem hemma i Sverige med hög miljö- och klimatnytta,.

Hör hela debatten i klippet.

Programledare är Marcus Carlehed.

Från 5 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-samtal 2024

Mer i ämnet