Regeringen och Allianspartierna hade i dag sitt andra möte med sikte på att nå en bred överenskommelse om försvarets inriktning 2016-2020.
– Nu kommer det att vara en rad möten där vi framförallt går igenom faktaunderlag, säger Jan Salestrand, statssekreterare på försvarsdepartementet.
ÖB Sverker Göranson redogjorde för Försvarsmaktens önskningar. Han har pekat på att det behövs flera miljarder kronor årligen för att försvaret ska klara de försvarsambitioner politikerna lagt fast i det förra försvarsbeslutet 2009 och i försvarsberedningen förra året.
Oklar prislapp
Eventuella förhandlingar mellan regering och opposition dröjer sannolikt ytterligare flera veckor. Alla partier ser behov av anslagshöjningar.
– Vi har redan flaggat för ökningar. Då är frågan om de är tillräckliga. Sedan är frågan hur och var och när de ska komma, säger Moderaternas Hans Wallmark.
– Om vi ska kunna ställa oss bakom ett (försvars)beslut så bygger det på ett givande och tagande.
Folkpartiet har krävt att snabbt få en prislapp på de prioriteringar försvaret vill göra de närmaste åren. Några detaljerade kostnadsberäkningar har ÖB ännu inte lämnat, men kompletterande underlag från Försvarsmakten är på väg.
– Det blir väldigt spekulativt om man inte prissätter de här förslagen, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (FP).
Skeptiskt MP
Miljöpartiet har i regeringsförhandlingarna gått med på höjda anslag, men Försvarsmakten ser behov av ökningar utöver det.
– Alltför stora anslag är vi skeptiska till, men det får vi diskutera, säger Jakop Dalunde (MP).
En annan stötesten är Alliansens krav på en utredning om för- och nackdelar med ett svenskt Natomedlemskap.
– Vi kommer att motsätta oss en sådan utredning. Det är mer en fråga om ideologi än en teknisk fråga som behöver utredas, säger Dalunde.
Han tror inte att det blir någon utredning. Socialdemokraterna vill inte heller ha en sådan, men frågan kommer att lyftas av Alliansen i de fortsatta samtalen.
– Vi ställer inga ultimatum, men det är oerhört viktigt från Kristdemokraternas sida att frågan inte kommer bort, säger Mikael Oscarsson (KD).
– Antingen öppnas plånboken på vid gavel eller så måste vi utöka samarbete med omvärlden, läs medlemskap i Nato.