Sverige i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Våren 2022 ansökte Sverige om medlemskap i Nato, en historisk förändring av svensk försvars- och utrikespolitik. Ett medlemskap i Nato kommer innebära en omfattande omställning för det svenska samhället.

Ett omfattande förarbete krävs för att Sverige ska kunna bli en fullvärdig medlem. När Sverige väl accepteras som medlem kommer landet att tilldelas en eller flera förmågor där vi ska ha ett huvudansvar inom alliansen. Det kan innebära allt från att delta i vissa operationer till att bidra med specifika resurser.

Dessutom kommer Sverige att behöva bemanna en rad stabstjänster inom alliansen, vilket kommer att kräva tid och resurser.

Omfattande omställning

Men det är inte bara de militära strukturerna som påverkas av Sveriges inträde i Nato, utan även de civila. Allt från Regeringskansliet till kommunerna kommer att behöva anpassa sig till de nya förutsättningarna, vilket kommer att innebära en omfattande omställning för hela det svenska samhället.

Med Sverige på väg in Nato återstår många frågor att besvara. Vilken kommer Sveriges roll i Nato att bli? Hur kommer svensk försvars- och säkerhetspolitik att påverkas av att bli en allierad?

Medverkande:

Axel Wernhoff, Sveriges ambassadör till Nato

Bjørn Stai, Norges försvarsattaché till Sverige

Mike Winnerstig, forskningsledare och chef säkerhetspolitiska avdelningen FOI

Anders Lindberg, ledarskribent Aftonbladet

Ellen Gustafsson, tf politisk redaktör Dagens Industri

David Bruhn, moderator

Arrangör: Folk och försvar.

Från Järvaveckan den 29 /6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.