Sverige ska få bättre it-säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver en nationell strategi för att hantera säkerhet och hot på internet, enligt regeringen. Chefen för Brottsförebyggande rådet (Brå) får ett år på sig för att utreda frågan.

Enligt it- och energiminister Anna-Karin Hatt krävs en sådan strategi för att skydda både medborgare och samhällsfunktioner mot alla de hot och risker som finns på nätet i dag. Ett exempel är att de flesta svenskar har en smart telefon som innehåller mängder med känsliga uppgifter men få skyddar sig med säkerhetsprogram.

Den organiserade brottsligheten riktar en allt större del av verksamheten mot nätet och det finns också exempel där nationella underrättelsetjänster ligger bakom attackerna.

-Det är en jättestor utmaning att se till att vårt informationssamhälle är säkert. Vi behöver stärka medborgarnas integritet, vi behöver få en starkare innovationskraft och tillväxt. För allt detta är tillit till systemen väldigt viktiga, förklarade Hatt när utredaren Erik Wennerström presenterades på måndagen.

-Vi behöver få en bättre helhetssyn på vad det är i vårt samhälle som behöver skyddas. Vilka hoten är och vilka verktyg vi kan använda för att förstärka skyddet. När strategin väl är på plats är tanken att vi kan utforma mer detaljerade riktlinjer och handlingsplaner för olika områden.

TT

Fakta: Utredarens direktiv

Föreslå en nationell strategi för hantering och överföring av information i elektroniska kommunikationsnät och it-system.

Föreslå övergripande mål för samhällets informationssäkerhetsarbete och hur Sverige ska upprätthålla säkerhet och integritet i samhällsviktig it-infrastruktur.

Med utgångspunkt i uppdraget redovisa statliga myndigheters ansvar och roller utifrån de uppgifter och uppdrag på informationssäkerhetsområdet som de har i dag.

Källa: Näringsdepartementet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.