Tilliten i små samhällen före och efter flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkas ett samhälle av snabba förändringar i befolkningssammansättningen?

Under perioden 2014 till 2016 fick ett antal kommuner runtom i Sverige ta emot ett stort antal nyanlända migranter utifrån den så kallade ersättningsförordningen. Med mottagandet av nyanlända ökade graden av mångfald, det vill säga blandningen i befolkningen utifrån födelseland.

I Delmirapporten Lokalsamhälletillit i Sverige före och efter flyktingkrisen undersöks om mottagandet av nyanlända i kommunerna under perioden 2014 till 2017 påverkade tilliten till andra i lokalsamhället. Ett exempel där påverkan blev stor är Ljusnarsbergs kommun i Västmanland.

Rapporten baseras på två enkätundersökningar genomförda 2009 och 2017 i 33 svenska kommuner, däribland Grästorp, Ljusnarsberg och Malmö.

MEDVERKANDE

Rapportförfattare: Susanne Wallman Lundåsen, docent i statsvetenskap.

Kommentatorer: Karl Loxbo, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet och Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg.

Moderator: Ann-Louise Ek Rönestål, journalist.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.