Ledarskribenter om jobbet och ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Britt Ryd Pettersson samtalar med de två politiska chefredaktörerna Heidi Avellan, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad och Karin Pettersson, Aftonbladet, om vad en ledarskribent har för uppgift.

– Det innebär ju att påverka, att inte bara presentera journalistiskt utan också att föra fram en åsikt i en journalistisk fråga. Vi brukar säga att man jobbar först som reporter, tar reda på hur saker ligger till och så lägger man på ett raster, i mitt fall ett oberoende liberalt raster, och förklarar saker, kommenterar saker ur den speciella synvinkeln, säger Heidi Avellan.

– Den avgörande skillnaden är ju att man jobbar utifrån ett tydlig värdegrund, utifrån en hållning, i mitt fall oberoende socialdemokratisk. Det skapar hos läsaren både en förväntan och en förståelse för kontexten, utgångspunkten för det man skriver, vilket är en ganska speciell relation till läsarna, säger Karin Pettersson.

Mediedagarna 2015

När det gäller att välja ämnen kommenterar ledarskribenterna både det som sker just nu men driver också en egen agenda och lyfter själva fram frågor som ledarredaktionen tycker är viktigare än andra, förklarar Heidi Avellan.

Karin Pettersson konstaterar att hennes ledarredaktion har en speciell roll eftersom den har en speciell relation till ett parti.

– Vi är helt oberoende av det socialdemokratiska partiet, men vi delar värdegrund. Och vi ser ju också ett uppdrag att utifrån vår hållning likson driva Socialdemokraterna åt ett håll som vi tycker är bra. Vi är väldigt kritiska ofta, vi har väldigt mycket synpunkter, vi håller inte med dem, men vi delar en slags värdegrund. Det blir liksom ett samtal inom familjen.

Se hela samtalet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mediedagarna 2015

Mer i ämnet