Vad kan Sverige lära av andra länders integrationspolitik?

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Patrick Joyce presenterar rapporten Inspiration för integration, där han jämför integrationspolitiken i Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna och Tyskland. Har Sverige något att lära?

I en ny ESO-rapport jämför Patrick Joyce integrationspolitiken i fem länder som alla har liknande förutsättningar inom integrationsområdet: Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna och Tyskland.

Bland annat diskuteras frågor som etableringsinsatser under väntetiden på uppehållstillstånd, skärpta regler för eget boende och krav på språkkunskaper för permanenta uppehållstillstånd.

– Sverige trampar nu otrampad mark. Det finns inget annat land med så reglerad arbetsmarknad, med så generös välfärdsstat som tagit emot så många på så kort tid, som vi kan lära av. Det innebär att vi måste lära av alla länder och tänka lite nytt och fritt, säger nationalekonomen Andreas Bergh när han kommenterar rapporten.

Medverkande:

Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och Institutet för näringslivsforskning

Grete Brochmann, professor i sociologi vid Universitet i Oslo

Ylva Johansson (S), arbetsmarknads- och etableringsminister

Patrick Joyce, forskare vid Ratio

Hanna Moback, etableringskoordinator och frivilligsamordnare, Åre

Johan Forssell (M), migrationspolitisk talesperson

Moderator: ESO:s ordförande Hans Lindblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.