Vad krävs för ny kärnkraft i Sverige?

Uppdaterad
Publicerad

Den nya regeringen ska omedelbart ge myndigheten Svenska Kraftnät ett förtydligat mandat att upphandla planerbar elproduktion där den bäst behövs för att öka elproduktionen. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) i sin regeringsförklaring.

Energipriserna rusar men skiljer sig kraftigt mellan de norra och södra delarna av landet. I norr, där en stor del av kraftproduktionen finns, är priserna fortfarande förhållandevis låga, medan de södra delarna får betala mångdubbelt mer.

De senaste åren har flera kärnkraftverk stängts i Sverige, men nu ändrar den nya regeringen det energipolitiska målet från 100 procent förnybart till 100 procent fossilfritt. Förutsättningarna för att behålla, utveckla och bygga ut svensk kärnkraft förbättras radikalt. Det säger statsministern i regeringsförklaringen.

Enligt Svenskt Näringsliv bygger industrins planer för omställning till fossilfrihet på kraftigt ökad tillgång till fossilfri el. För att klara klimatomställningen kommer alla fossilfria kraftslag att behövas. Men vilka beslut behöver fattas för att ny kärnkraft ska kunna byggas i Sverige?

Det diskuteras under ett seminarium där Svenskt Näringsliv presenterar ett startprogram för ny kärnkraft i Sverige.

I startprogrammet beskrivs också de grundläggande förutsättningar som behöver finnas på plats för att byggnation av ny kärnkraft ska bli verklighet.

Medverkande: Karin Johansson, vice vd Svenskt Näringsliv, Marie Knutsen-Öy, energipolitisk expert Svenskt Näringsliv, Carl Berglöf, expert inom kärnkraft och elnätsteknik Energiföretagen, Maria Sunér, vd Svemin, Michael Knochenhauer, tidigare avdelningschef Kärnsäkerhet SSM och Svante Axelsson, nationell samordnare Fossilfritt Sverige

Moderator: Jörgen Huitfeldt

Arrangör: Svenskt Näringsliv. Från 12/10.

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.