Vilka är de som vill flytta till Sverige och varifrån kommer de?

Publicerad

Vilka trender går det att se i migrationsbenägenheten i låginkomstländer över tid? Hur kan data om migrationsbenägenhet användas för att förutspå framtida potentiella migrationstrender? Det är några av frågorna som diskuteras utifrån en ny rapport som Delmi presenterade.

Med stöd av data från Gallup World Poll (GWP), en världsomspännande årlig undersökning som täcker 160 länder och 99 % av världens befolkning, undersöker rapporten ”Under ytan: Hur många och vilka vill lämna sina länder för att flytta till EU och Sverige?” frågor som: Vilka är de som vill flytta till Sverige och varifrån kommer de? Hur kan data om migrationsbenägenhet användas för att förutspå framtida migrationstrender?

Syftet med rapporten är att identifiera länder med hög potentiell migrationsvilja och se hur detta i sin tur kan påverka framtida migration.

Medverkande: Mikael Elinder, rapportförfattare och docent i nationalekonomi vid Nationalekonomiska institutionen Uppsala universitet, Oscar Erixson, rapportförfattare och fil. dr i nationalekonomi samt forskare vid Institutet för bostads- och urbanforskning Uppsala universitet, Olle Hammar, rapportförfattare och  fil. d, r i nationalekonomi samt forskare vid Institutet för Näringslivsforskning och Institutet för framtidsstudier, Lisa Pelling, chef tankesmedjan Arena Idé, Erika Löfgren, senior expert varaktiga lösningar för flyktingar UNHCR, Arvid Zheng Norin, omvärldsanalytiker på migrationsanalysenheten Migrationsverket,

Moderator: Göran Holmquist, kommittéledamot Delmi, fil. dr. Freds- och Utvecklingsfrågor samt avdelningschef på Sida där han förestår den avdelning som ansvarar för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd.

Arrangör: Delmi. Från 21/4

Nyfiken på kommande sändningar? Prenumerera på Forums tablå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.