Flera anmälningar om våld har kommit in senaste året. Foto: TT

Flera anmälningar om våld på skolan i år

Uppdaterad
Publicerad

Tio kränkningsanmälningar har gjorts under året från gymnasieskolan i Enskede där en elev dödades tidigare i veckan. Det är över en femtedel av samtliga anmälningar som kommit in till utbildningsförvaltningen i år. Under hösten har flera anmälningar om våld gjorts.

– Jag har inte fått några signaler om att skolan är stökigare än andra, säger gymnasiechefen Hans-Kristian Widberg.

Enskede gårds gymnasium där 17-årige Mahmoud Alizadeh höggs ihjäl tidigare i veckan är en av de skolor där flest anmälningar om våld och kränkningar har gjorts i Stockholm i år. Av 45 kränkningsanmälningar som lämnats in till utbildningsförvaltningens gymnasieavdelning 2017 kommer tio från den aktuella Enskedeskolan.

Personalen på skolorna är skyldiga att anmäla psykiska och fysiska kränkningar mellan elever som kommer till deras kännedom. Men i år har utbildningsförvaltningen börjat använda ett delvis nytt system för anmälningar och därför är det svårt att dra några slutsatser om den specifika skolan, menar man från utbildningsförvaltningens håll.

– Jag har inte fått några signaler om att skolan är stökigare än andra, säger Hans-Kristian Widberg.

Hans Kristian Wiberg, gymnasiechef i Stockholms stad. Foto: SVT

Klart är i alla fall att det varit flera våldsamma händelser på skolan under hösten.

  • 14 september fick en elev ta emot flera knytnävsslag i ansiktet efter att hen öppnat en dörr som kom åt en annan elev.
  • 18 september fick en elev ta emot sparkar och slag av andra elever i korridoren sedan de anklagat den första eleven för att ha skvallrat om stöld.
  • 9 oktober skedde ytterligare en fysisk kränkning. Den är helt sekretessbelagd.
  • 29 november skickade ett antal ungdomar på skolan meddelanden till en elev där de uppmanade hen att ta livet av sig.

Efter en händelse i oktober fick den nu mordmisstänkta eleven hemundervisning.

– I oktober var eleven hemma en vecka efter samråd med rektorn. Och det ska ha vara riggat för en trygg miljö när eleven kom tillbaka. Nu pågår utredningsarbete och en del av det kommer självklart att vara självrannsakande, säger Hans-Kristian Widberg.

Finns det något ni kan säga redan nu att ni hade kunnat göra annorlunda?

– Nej, det gör det faktiskt inte, eftersom vi måste utreda händelsen först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd på skola i Enskede

Mer i ämnet