Soldater i Azerbajdzjan under en parad i Baku 2021. Foto: AP/TT

Ökade spänningar mellan Armenien och Azerbajdzjan

Uppdaterad
Publicerad

Tre armeniska soldater har dödats i en ny eskalering i konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien. Azerbajdzjans armé hävdar nu att man tagit kontroll över flera strategiska platser i regionen Nagorno-Karabach.

Azerbajdzjans armén har genomfört vad man kallar för operation ”Hämnd”, vilket man menar är ett svar på ”terroraktioner från illegala beväpnade armeniska grupper på Azerbajdzjans territorium”, rapporterar TT.

Armenien, å andra sidan, vädjar till världen att vidta åtgärder för att stoppa vad man kallar ”Azerbajdzjans aggressiva handlingar”, enligt ett uttalande från landets utrikesdepartement.

Vapenvila hotad

Ryssland, som har fredsbevarande styrkor på 2 000 man i området, beskyller Azerbajdzjan för att ha brutit vapenvilan och säger att man tänker vidta åtgärder för att ”stabilisera situationen”.

EU uppmanar till ett omedelbart stopp för fientligheterna.

– Det är nödvändigt att deeskalera, fullt ut respektera vapenvilan och återvända till förhandlingsbordet för att söka förhandlingslösningar, lyder ett uttalande från talespersonen för EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Krig utan ett slut i sikte

Ärkefienderna Armenien och Azerbajdzjan har fört krig mot varandra två gånger, på 1990-talet och år 2020, över Nagorno-Karabach.

Striderna hösten 2020 krävde över 6 500 liv och slutade med en vapenvila som Ryssland hjälpt till att förhandla fram.

Nagorno-Karabach som i majoritet består av etniska armenier, bröt sig från Azerbajdzjan med armeniska stöd efter en blodig postsovjetisk etnisk konflikt i början 1990-talet. 2020 vann Azerbajdzjan med Turkiets stöd tillbaka en del av territorium tidigare kontrollerade av armeniska separatisterna.

Trots vapenvilan kvarstår spänningarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bild från Azerbajdzjans försvarsdepartement, från gränsen till Nagorno-Karabach. Foto: AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.