Stormen Egon gick hårt åt strömförsörjningen – och det är fortfarande stora problem med tågtrafiken i Västsverige. Foto: TT

Tusentals fortfarande utan ström efter Egon

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer skadades i den kraftiga stormen Egons härjningar. Nu återstår röjning av nedfallna träd på landets vägar och järnvägar – flera tågsträckor är fortfarande påverkade och tusentals kunder är fortfarande utan el i Sverige.

Stormen Egon gick hårt åt strömförsörjningen i Västsverige. På måndagsmorgonen varr runt 5.500 av elbolagens kunder i Västra Götaland fortfarande utan ström. I norra Halland var över 4.000 strömlösa, främst i Kungsbacka och Varberg.

Även i södra Sverige saknade många hushåll el. Eon, som främst har elabonnenter i södra delen av landet, hade på morgonen drygt 5.000 strömlösa kunder. De flesta av dem boende i Jönköpings och Kalmar län. När det var som värst under helgen var 70.000 av deras kunder utan ström.

Stormen Egon

Skola föll ihop

På de mindre vägarna i södra Sverige var det mycket besvärligt med mängder av träd under söndagskvällen. En ny skola som byggs i Färjestaden på Öland föll ihop i stormen. De första väggarna byggdes före helgen, men Egon raserade dem som ett korthus, rapporterar P4 Kalmar.

Taket på Vederslövs kyrka, söder om Växjö, blåste av och låg över delar av kyrkogården, enligt lokala medier.

Delar av taket på Arbetsförmedlingens lokaler i småländska Vaggeryd blåste ned under natten.

På sina håll på västkusten nådde stormen orkanstyrka, över 32,6 meter per sekund. En gata nära Östra kyrkogården i Göteborg stängdes delvis av sedan taket på en fastighet slitits sönder av stormen. Delar av taket rasade ned under söndagsförmiddagen och skadade ett antal bilar. I Stockholm inträffade 16 olyckor med personskador.

Också Norge drabbades hårt, med snöskred, hårt drabbade järnvägslinjer och hundratusentals människor utan ström, enligt nyhetsbyrån NTB.

Mer blåst väntar

Det blir fortsatt blåsigt. SMHI har klass 1-varningar för samtliga farvatten längs den svenska kusten samt i Vänern. Från Skagerrak och upp i Norra Bottenhavet, samt i Vänern, gäller det kuling. På sina håll varnas för höga vattenstånd och i Södra Bottenhavet och norrut nedisning.

Klass 1-varning för snöfall råder i Gävleborgs och Västernorrlands län samt i Jämtlands län utom fjällen.

I Jämtlandsfjällen och Västerbottens fjällvärld gäller klassningen hårda vindar och snödrev, i Norrbottensfjällen mycket hårda vindar.

Drabbade tågsträckor

Flera tågsträckor har drabbats av nedfallna träd och planeras att komma igång först senare under måndagen, där ersätter bussar under tiden.

 * Västra Stambanan (Göteborg-Skövde): Kontaktledningsfel på sträckan mellan Göteborg och Alingsås. Tågen går med lägre hastighet mellan Lerum och Jonsered vilket skapar förseningar. Beräknas pågå fram till tisdag eftermiddag.

 * Västkustbanan (Göteborg-Malmö): Tågtrafiken mellan Halmstad och Ängelholm stoppad efter kontaktledningsfel. Man kör mellan Göteborg och Halmstad och därefter ersätter buss vidare söderut.

 * Älvsborgsbanan (Uddevalla-Herrljunga-Borås): Avstängt mellan Vänersborg och Håkantorp samt mellan Herrljunga och Borås. Det drabbar tågtrafik på linjen Uddevalla-Herrljunga-Borås. Bussar ersätter. Tågtrafiken beräknas rulla igen måndag eftermiddag.

 * Viskadalsbanan (Borås-Varberg): Avstängt mellan Borås och Varberg. Bussar ersätter. Tågen beräknas gå igen vid lunchtid.

 * Bohusbanan (Göteborg-Strömstad): Tågen på sträckan Göteborg-Uddevalla-Strömstad är nu öppen för trafik.

 * Störningar i tågtrafiken på sträckan Karlstad-Laxå orsakat av spårfel mellan Kristinehman och Björneborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Egon

Mer i ämnet