– Jag har jobbat heltid i politiken i nästan 15 år, och jag tror i grunden att det kan vara bra att få en ny utmaning av det skälet. Det är inte så att jag går från någonting, utan det känns som att jag går till en väldigt spännande utmaning, säger Erik Ullenhag.
Han har inte tröttnat på jobbet i riksdagen, där han också varit gruppledare för sitt parti.
– Nej, jag tycker att de roller jag har nu är fantastiskt roliga.
Ingen expert
Ullenhag började söka ambassadörsjobb redan i fjol, rapporterade Ekot i Sveriges Radio i november. Ullenhag har tidigare arbetat för utrikesdepartementet – han anställdes där 2001 och har genomgått det så kallade trainee-programmet för diplomater, men har varit tjänstledig sedan 2002 på grund av sitt riksdagsuppdrag. Erik Ullenhag tillträder ambassadörsposten i september.
– Jag kan en del om regionen, men är ingen Jordanienexpert. Men de frågor som är stora i Jordanien, som migrationsfrågan, och även vår relation med den muslimska världen, är frågor som är viktiga för Sverige. Där har jag en bakgrund som jag tror att jag kan bidra med, säger han.
Finns samsyn
Erik Ullenhag kommer att få utrikesminister Margot Wallström (S) som chef – och tvingas följa de politiska beslut som fattas i stället för att vara med och påverka dem.
– I de stora frågeställningarna, att stå upp för mänskliga rättigheter, för kvinnors rättigheter, frihandel, de insatser vi gör för människor på flykt, finns en grundläggande samsyn som har funnits i många år, oavsett färg på regeringen, säger han.
Nina Lundström från Stockholm ersätter Erik Ullenhag på hans stol i riksdagen i samband med att han tillträder posten. Liberalerna har ännu inte bestämt vem som tar över rollen som gruppledare och ekonomisk-politisk talesperson.