• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Malin Setzer, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen Jönköping. Foto: SVT

Uppvärmningen av Vättern riskerar utrota rödingen ur sjön

Uppdaterad
Publicerad

Vättern blir allt varmare. På 30 år har temperaturen i Sveriges näst största sjö stigit med över två grader och uppvärmningen fortsätter. Nu hotas rödingen, som kan försvinna helt ur sjön.

– Om 50 år kan det vara tre till fem grader varmare i vattnet och isfria vintrar, säger Malin Setzer, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen i Jönköping och fortsätter:

– Då kanske inte rödingen finns kvar längre i Vättern.

Någonting håller på att hända med Sveriges näst största sjö, både under och ovanför ytan. När vattnet blir varmare påverkas rödingen och rommen som riskerar att kläckas för tidigt på året, då planktonproduktionen ännu inte hunnit ta fart.

– Normalt kläcks rommen i februari eller mars, men vissa år händer det att kläckningen sker redan vid nyår, säger Michael Bergström, fisketillsynsman på Länsstyrelsen i Jönköping och fortsätter:

Klimat

– Då finns inga plankton för ynglen att äta, så de svälter ihjäl.

Varmare vatten riskerar utrota rödingen

Rödingbeståndet i Vättern har börjat återhämta sig efter att ha varit nere på mycket låga nivåer för 15 år sedan, bland annat på grund av för hårt fisketryck. Men om vattnet fortsätter bli varmare finns det risk att beståndet minskar igen och så småningom försvinner helt.

– Det vore ju väldigt tråkigt om kallvattensarter som rödingen, som funnits i sjön sedan istiden, skulle försvinna, säger Michael Bergström.

Även drickvattnet hotas

Men ett varmare Vättern kan också ge fler problem, med ett torrare klimat som påverkar vattennivåerna. De senaste två åren har båtägare haft problem att lägga till i hamnarna runt sjön på grund av det låga vattenståndet. Även kraftigare regnskurar väntas med översvämningar som följd i trakterna kring sjön som över 300.000 människor får sitt dricksvatten ifrån.

– Kvalitén på dricksvattnet kan också påverkas. Varmare vatten gör att alger och bakterier växer lättare och då behöver dricksvattnet renas mer, säger Malin Setzer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet