Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Somalias president fördömer lördagens attacker och uppger att minst hundra personer har dödats.

Dödssiffran stiger: 100 döda efter bombdåd i Mogadishu

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffran efter lördagens bombdåd i Somalias huvudstad Mogadishu har stigit till minst hundra, säger landets president Hassan Sheikh Mohamud.

– Hittills har 100 omkommit och 300 är skadade, och antalet vad gäller både döda och skadade fortsätter att öka, säger han efter att ha besökt bombplatsen.

Två kraftiga explosioner ägde rum i Somalias huvudstad Mogadishu på lördagen.

Enligt polisen rörde det sig om två fordon fullpackade med sprängämnen, som med några minuters mellanrum, exploderade intill landets utbildningsdepartement i den tätbefolkade stadsdelen Zobe.

Attacken inträffade samma dag som presidenten och premiärministern plus flera seniora rådgivare hade samlats till ett möte för att diskutera hur våldsam extremism ska bekämpas – i synnerhet den som utförs av den al-Qaidakopplade jihadistgruppen al-Shabab.

Lördagens attack inföll på femårsdagen av en attack på nästan exakt samma plats – då dödades över 500 människor och nära 300 skadades.

– Detta är inte rätt. Om Gud vill, kommer de inte att kunna orsaka en ny Zobe-incident, säger president Mohamud och syftade på al-Shabaab.

Jihadistgruppen har i 15 år försökt störta landets styre. De drevs ut ur huvudstaden 2011 med hjälp av en styrka från Afrikanska unionen (AU), men gruppen kontrollerar fortfarande delar av landsbygden och fortsätter att utföra dödliga attacker mot både civila och militära mål.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ses kraftig rök efter explosionerna i Somalias huvudstad Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.