I dag är den stora Hågkomstens dag i länder som deltog i första världskriget; stilleståndsdagen den elfte november 1918.
Det var då överlevande soldater; främst tyskar, belgier, engelsmän och fransmän kunde krypa upp ur sina skyttegravar och äntligen utropa fred.
Tysta minuter
Sedan dess är datumet en minnesdag för att hedra alla dem som dog i kriget. Numera omfattas även dem som dog i andra världskriget.
I Storbritannien är det vanligt att man bär en pappersvallmo och klockan elva brukar två tysta minuter iakttagas.
Just vallmons bedydelse kommer från att vallmons lyckades blomma på de mest ansatta slagfälten och dess röda färg fick symbolisera den enorma blodutgjutelse soldaterna fick utstå under det fruktansvärda skyttegravskriget.
Miljoner döda
I både Frankrike och Belgien är det helgdag. Idag för 93 år sedan undertecknades fredsfördraget. Det var det dittills största kriget i historien, av samtiden kallat ”Det stora kriget” eller ”Världskriget”.
Samtliga dåtida stormakter var inblandade; i huvudsak Frankrike, det brittiska imperiet och Ryssland plus allierade (ententen) som stod mot Tyskland och Österrike-Ungern med allierade (centralmakterna).
Och det blev ett osedvanligt blodigt krig med miljoner döda som till merparten ägde rum i skyttegravar där makterna stod mot varandra under långa perioder.
110 år gammal
Kanonerna tystnade den 11 november alltså idag för 93 år sedan. Den siste överlevande soldaten dog 110 år gammal 2008.
Överenskommelsen skulle göra slut på alla framtida krig – men hur det blev med den saken känner vi ju till.
Rikard Palm
rikard.palm@svt.se