• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Fysikern och relativitetsteorins fader Albert Einstein. Foto: TT

12-åring smartare än Einstein

Uppdaterad
Publicerad

12-åriga Lydia Sebastian tjatade på sina föräldrar ett helt år innan hon fick göra geniklubben Mensas intelligenstest. Då slog hon alla med häpnad och fick det högsta resultatet man kan få – 162 poäng.

– När jag började göra testet märkte jag att det var mycket enklare än jag väntat mig och då kunde jag slappna av, säger Lydia Sebastian enligt The Guardian.

Maxresultatet har endast uppnåtts av en procent som gjort testet. Inte ens relativitetsteorins fader Albert Einstein eller den världsberömde fysikern Stephen Hawking, som nyligen föreläste i Sverige om svarta hål, har nått samma resultat. De fick bägge 160 poäng.

Hennes pappa, Arun Sebastian, berättar att hon själv letat efter IQ-test på nätet. Då hade hon redan vunnit en matematiktävling i småskolan.

Inte gjort något särskilt

Dessutom talade hon redan när hon var sex månader och läste komplicerade böcker vid ett par års ålder, enligt Arun Sebastian.

Pappan säger till Daily Mail att de inte gjort något särskilt för att flickan ska bli så smart.

– Om ett barn pressas att göra någonting som är passar deras ålder tror jag att de upplever att de går miste om andra saker, säger Arun Sebastian.

Mensa är en klubb för ovanligt intelligenta människor som startades i Storbritannien 1946. Det genomsnittliga resultatet i Mensa-testet är 100 poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.